Mkb loopt achter met cloud computing

Meer dan helft mkb'ers hecht geen belang aan de cloud
Slechts 23 procent van de mkb-ondernemers werkt in de cloud. Onbekendheid en scepsis zijn de belangrijkste struikelblokken voor kleine ondernemers.
Zijn jouw documentstromen al gedigitaliseerd?
Klik hier
Download hier het whitepaper digitaliseren
Lees verder
Dat blijkt uit onderzoek van Keala in opdracht van MKB-Nederland.
 
Cloud geschikt voor mkb 
In theorie is werken in de cloud juist voor mkb-bedrijven interessant, omdat zij daarmee eenvoudig en relatief goedkoop over moderne technologie kunnen beschikken, die voorheen alleen voor grote bedrijven beschikbaar was. Een belangrijk voordeel van software uit de cloud is dat de gebruiker bronnen efficiënter kan inzetten, documenten en informatie makkelijker en plaatsonafhankelijk kan delen en daarmee slimmer kan werken. Daarbij zorgt de aanbieder van de diensten voor updates en beveiliging van de van de gebruikte programma’s, zodat de gebruiker daar zelf niet voor hoeft te zorgen.
 
VoIP en webmail
Van de circa 400 door Keala (voorheen Heliview) ondervraagde ondernemers, geeft 56 procent aan geen belang te hechten aan cloud computing. Een kleine 23 procent werkt er al wel mee of is van plan dat korte termijn te gaan doen (11 procent). Van de online beschikbare diensten zijn VoIP (30 procent) en webmail (12 procent) de meest gebruikte in het mkb.
 
MKB-Nederland constateert dat de verdeeldheid in het mkb over de inzet en toegevoegde waarde van cloud computing vooral een kwestie is van onbekendheid en vertrouwen. Ondernemers, voor zover zij al bekend zijn met de cloud, hebben met name hun twijfels over de bescherming van hun data, de continuïteit van de leverancier en het risico van de dienst te worden afgesloten.
 
Kostenbesparing
De ondernemersorganisatie is van mening dat onbekendheid met cloud computing er niet de oorzaak van mag zijn dat ondernemers er niets mee doen. Mkb’ers geven in het onderzoek massaal (86 procent) aan bezig te zijn met kostenbesparing en circa 80 procent zegt specifiek de automatiseringskosten te willen terugdringen. Cloud computing kan daaraan een bijdrage leveren, evenals aan Het Nieuwe Werken, waarmee ruim 40 procent zegt bezig te zijn.

Ondernemers moeten daarom op zijn minst de voor- en nadelen van het gebruik van cloud computing goed tegen elkaar kunnen afwegen, vindt MKB-Nederland. De organisatie sluit dan ook aan bij het ministerie van EL&I, dat momenteel een handreiking ontwikkelt die ondernemers wegwijs moet maken in het gebruik van cloud computing.
 
Europa 'cloudactief'
Zowel op Europees niveau als in Nederland bestaat er ook vanuit de overheid veel belangstelling voor cloud computing. Eurocommissaris Kroes heeft al diverse keren aangegeven dat zij Europa ‘cloudactief’ wil maken. Volgens haar is cloud computing een belangrijke ontwikkeling voor innovatie en economische groei in Europa. Ook de Nederlandse Digitale Agenda van het ministerie van EL&I noemt cloud van belang om flexibeler en efficiënter te kunnen werken, hetgeen kan bijdragen aan productiviteitsgroei.
 
Uit eerder onderzoek van EL&I blijkt dat zowel bij afnemers als aanbieders zorgen bestaan over de mate waarin/wijze waarop zij voldoen aan vigerende wet- en regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van privacy. MKB-Nederland pleit in dat verband voor geharmoniseerde wet- en regelgeving tussen de landen binnen de Europese Unie. Bedrijven die over de grens ondernemen, kunnen zo hun efficiencyslag op grotere schaal doorvoeren.
 
Bron: MKB-Nederland

Google Apps versus Office 365 business

Vergelijking twee belangrijkste online office-applicaties
Welke kantoorsoftware uit de cloud past het best bij mijn bedrijf? De keuze is reuze, maar de zoekgigant en Office 365 business strijden om de kroon....

Online software: haal goud uit de cloud

Acht handige online applicaties voor ondernemers
Het model van Software as a Service (Saas) betekent dat kleine bedrijven en zzp'ers de beschikking krijgen over functionaliteit, die voorheen alleen...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten