Wat heb ik aan factoring?

Dek je kredietrisico af en onderneem zonder zorgen

01 november 2012

Factoring dekt je kredietrisico af en geeft je de zekerheid dat je op tijd betaalt krijgt. Hierdoor kun je ondernemen zonder zorgen over je inkomende betalingsverkeer.

Whitepaper Financiering: Waar let de bank op?

Krachtig debiteurenbeheer

Door het inschakelen van een factormaatschappij worden je veel zorgen ontnomen. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over facturen die te laat of niet betaald worden, want de factormaatschappij betaalt direct je ingediende factuur uit en neemt vervolgens het debiteurenbeheer over.

Een krachtig debiteurenbeheer is van groot belang voor je organisatie. Je facturen worden sneller betaald als het beheer in handen is van iemand die goed met klanten overweg kan, harde afspraken kan maken en bevoegd is om betalingsafspraken te maken. Nog minder zorgen heb je, als je factuur al binnen enkele dagen is betaald, zonder dat je erachteraan hoeft.

Geen kredietrisico

Een factormaatschappij neemt het risico dat een klant niet betaalt volledig over, onderzoekt de kredietwaardigheid (rating) van klanten en stelt het doorlopende kredietlimiet per klant vast. Op die manier dekken factormaatschappijen je kredietrisico af. Je kunt je daardoor volledig focussen op je core business en je omzet en daardoor je resultaat in de juiste richting stuwen.

Factoring bij export

Ook bij export kun je denken aan factoring. Hierbij wordt de financiering van de export gezien als een voorschot op de debiteurenportefeuille. Normaal bedraagt de financiering hiervan zo'n 80 tot 90 procent van de waarde van uitstaande facturen. Factoring vormt op deze manier een snelle en flexibele financieringsvorm.

Beheersbaar

Daarnaast is de nieuwe vorm van factoring heel beheersbaar en daardoor aantrekkelijk voor mkb’ers. Je kunt namelijk met de factormaatschappij afspreken dat zij alleen bepaalde klanten onder hun hoede nemen of slechts enkele facturen. Je bepaalt volledig zelf wat je uitbesteedt aan een factormaatschappij. Zo kun je alleen twijfelachtige klanten of facturen uit handen geven en de rest intern afhandelen. Hierdoor wordt factoring een aantrekkelijke en beheersbare financieringsoptie voor kleine ondernemers.

Auteur

Raphael Klees