"Nieuwe factoring met name voor mkb geschikt"

Interview met Laurens van der Starre van SVEA Finans

22 oktober 2013

Binnen 24 uur gegarandeerd je volledige factuur uitbetaald krijgen zonder er naar om te kijken; dit is factoring nieuwe stijl. Een beheersbaar financieringsalternatief voor ondernemers.

Whitepaper Financiering: Waar let de bank op?

Naam: Laurens van der Starre

Functie: Vestigingsdirecteur Amsterdam

Bedrijf: SVEA Finans

Opgericht: 2002

Medewerkers: twaalf

Vakgebied: Factoring

Factoring voor mkb

SVEA Finans is in Nederland een unieke speler op het gebied van financiering door factoring. In tegenstelling tot andere factormaatschappijen, die meestal gelieerd zijn aan banken en beperkende regels kennen, heeft SVEA een alternatief gecreëerd voor kleine ondernemers. "Juist voor het mkb is onze manier van financieren heel aantrekkelijk", vertelt Laurens van der Starre, vestigingsdirecteur van SVEA Finans Amsterdam. "De banken zitten op slot en stellen strenge eisen aan ondernemers. Wij vallen niet onder een bancaire regeling en zijn daarom een stuk flexibeler. Steeds vaker stuurt de bank kleine ondernemers naar ons door."

Geen geldzorgen

Het grootste voordeel van het inschakelen van een factormaatschappij is dat je altijd zeker bent dat je facturen op tijd betaald worden. “Binnen 24 uur nadat de factuur bij ons binnen is, staat het volledige bedrag op je rekening”, vertelt Van der Starre. “Sommige bedrijven hanteren een betalingstermijn van wel negentig dagen en ja, zo lang kunnen de meeste ondernemers niet wachten op hun geld. Ze hebben immers ook te maken met inkoop en kunnen niet stil blijven staan.”

Traditioneel vs American factoring

Volgens de traditionele manier van factoring betaal je een percentage van je totale omzet. Volgens het nieuwe model, overgewaaid uit Amerika, betaal je alleen een bepaald percentage van de ingediende factuur. Per factuur bepaal je zelf of je deze uitbesteedt aan de factormaatschappij. Van der Starre: “Het grootste deel van onze klanten is zzp’er en zij brengen vaak hun volledige debiteurenbeheer bij ons onder. Grotere bedrijven laten ons gemiddeld zo’n 60 tot 80 procent van hun facturen uitbetalen en beheren. Alleen de goed betalende debiteuren doen ze zelf.”

Geen incassobureau

“Wij zijn absoluut geen incassobureau”, benadrukt Van der Starre. “In de meeste gevallen wordt de factuur gewoon na een bepaalde termijn uitbetaald. Zo niet, dan bellen wij namens het bedrijf even op. Mocht het echt mis gaan, dan kunnen wij overgaan tot sommatie van betaling of op een andere manier druk uitoefenen, maar dit doen we altijd in nauw overleg met de ondernemer. We blijven altijd een zakelijk verlengstuk van het bedrijf.”

Persoonlijke aanpak

SVEA Finans groeit inmiddels gestaag in Nederland. Naast een vestiging in Amsterdam heeft het ook een kantoor in Reeuwijk. “Onze Zweedse moedermaatschappij staat voor ons garant, maar we zouden onafhankelijk ook prima kunnen bestaan”, weet Van der Starre. “Ongeveer 70 procent is vaste klant bij ons en via mond-op-mond reclame krijgen we er steeds meer bij. We doen tot nog toe nauwelijks aan marketing. We opereren landelijk, maar willen ons persoonlijke tintje graag behouden. Veel klanten komen gewoon langs om hun factuurtje in te leveren en maken een praatje. Toch denk ik dat een hele grote groepen ondernemers gebaat zou zijn bij deze manier van factoring.”

Auteur

Raphael Klees