Hypotheek

Hypotheek voor huis, boot of bedrijf

25 juli 2018

Een hypotheek is een langdurige lening die je kunt gebruiken om een huis, boot of ander onderpand te kopen. Maar welke hypotheken zijn er en welke zijn geschikt voor verschillende soorten onderpand? Hier vind je informatie over de verschillende soorten hypotheken en de snelste manier om een hypotheek af te sluiten.

Er zijn veel hypotheken, elke hypotheek heeft andere voor- en nadelen. Hieronder een lijst met korte uitleg van de hypotheeksvormen.

  • Aflossingsvrije hypotheek: de lener betaalt alleen rente, maar lost niet af. Deze hypotheek kun je alleen nog meenemen als je op 31-12-2012 een aflossingsvrije hypotheek had en u in 2018 een andere woning koopt, dan valt u onder de werking van het overgangsrecht en kunt u voor de financiering van de nieuwe woning ook nog een (deels) aflossingsvrije hypotheek afsluiten.

  • Annuïteitenhypotheek: een lening waarbij de lener maandelijks rente en aflossing betaalt

  • Beleggingshypotheek: een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek met als aflossing het opgebouwde waarde van de belegging

  • Hybride hypotheek: een combinatie van spaarhypotheek en de moderne levenshypotheek

  • Moderne levenhypotheek: combinatie van de aflossingsvrije hypotheek met als aflossing met de Uitkering van een levensverzekering

  • Lineaire hypotheek: een vast maandelijks bedrag als aflossing van de hypotheek

Afhankelijk van je onderpand, kapitaal, inkomen en andere graadmeters is het een persoonlijke voorkeur. Als je meer geld verdient, kan je meer aflossen, dan is een lineaire hypotheek minder aantrekkelijk dan bijvoorbeeld een beleggingshypotheek. Maar dit is allemaal afhankelijk van jouw financiële situatie. Houd ook de toekomst in je achterhoofd als je een hypotheek gaat afsluiten. Vergelijk verschillende hypotheeksvormen en banken zodat je later nooit voor verrassingen komt te staan. Op elke hypotheekofferte moet het JKP staan, het Jaarlijks Kostenpercentage. Hieraan kun je zien wat een hypotheek jou per jaar kost.

Een hypotheek afsluiten

Een hypotheek afsluiten kan op verschillende manieren. Je kan je laten informeren door een tussenpersoon of een bank. Maar je kan ook online een aantal hypotheken vergelijken en op basis van deze gegevens een hypotheek afsluiten die bij je past. Om een hypotheek af te sluiten zijn een aantal gegevens nodig. De eerste en de belangrijkste is het inkomen van jou (en je partner). De hoogte van je inkomen bepaalt hoeveel je maximaal kan lenen met een hypotheek.

Daarnaast spelen andere variabelen ook een rol. Denk aan vaste lasten(alimentatie of andere leningen) die je moet maandelijkse moet aflossen, of bijvoorbeeld overwaarde van je huidige huis. Deze gegevens worden allemaal meegenomen in de berekening van een hypotheek. Als je hulp nodig hebt met het berekenen of uitzoeken van een hypotheek, schakel dan een tussenpersoon of bank in.