Driekwart mkb beheert ICT zelf

Ondernemers besteden niet uit vanwege kosten, privacy en veiligheid

21 augustus 2014

Het overgrote deel van de ondernemers in het mkb (74 procent) beheert zelf de kantoorautomatisering. Het ICT-beheer uitbesteden is voor de meesten geen optie vanwege de kosten, privacy en veiligheid.

Dat blijkt uit onderzoek van Infopact (leverancier van ip-communicatieoplossingen) onder vijfhonderd beslissers binnen het mkb die actief zijn in de zakelijke dienstverlening (b2b).

Cloud te duur

De onderzoekers brachten ook de eisen in kaart die mkb'ers stellen aan online samenwerken in de cloud. 'Als het specifiek gaat om samenwerkingstools in de cloud, zegt 31 procent dat alleen te overwegen wanneer alles in één pakket is af te nemen. Wanneer dit tegen een lager tarief kan dan afzonderlijke tools is dat 39 procent', aldus het onderzoeksrapport.

30 procent van de ondervraagde mkb'ers stelt de voorwaarde dat de tool eenvoudig integreert in de bestaande ict-infrastructuur.

Efficiënter werken

Andere conclusies uit het onderzoek laten zien dat mkb’ers grote waarde hechten aan effectieve en efficiënte samenwerking binnen hun onderneming. Ook zijn privacy en veiligheid issues voor ondernemers waardoor zij niet snel kiezen voor opslag en werken in de cloud. Uit eerder onderzoek (MKB Cloud Barometer 2014 van Exact en KPN) blijkt dat meer dan de helft van de ondernemers in het mkb niet precies weet waar zijn privacygevoelige informatie is opgeslagen, terwijl er ook veel ondernemers zijn die opslag in de cloud als veiliger bezien dan op eigen servers en harddisks.

Bronnen: Computable, Infopact, MKB Cloud Barometer

Auteur

Raphael Klees