Hypotheek berekenen

Hoe werkt het precies?

08 oktober 2014

Een hypotheek berekenen kan lastig zijn. Want wat moet je precies invullen? Hoe werkt het precies? Waar kan ik mijn hypotheek afsluiten? Allemaal vragen die beantwoord moeten worden tijdens het berekenen van een hypotheek. Daarom geven wij hier alvast wat richtlijnen om een hypotheek berekenen wat makkelijker te maken.

Onbeperkt advies!

Belangrijke gegevens

Een hypotheek berekenen betekent dat je een aantal gegevens moet invullen om de voordeligste hypotheek te berekenen. De belangrijkste graadmeter voor het berekenen van een hypotheek is het inkomen. Als je gaat samenwonen kun je ervoor kiezen om het inkomen van je partner mee te nemen in de berekening. Daarnaast spelen andere vaste lasten zoals leningen of alimentatie ook een rol in de maandlasten van een hypotheek. Berekenen van deze gegevens voordat je een hypotheek gaat afsluiten is erg belangrijk. Zo kom je nooit voor verassingen te staan. Vul de gegevens in bij een hypotheek vergelijker en bekijk de opties die je hebt. Zie je door de bomen het bos niet meer? Neem dan contact op met bijvoorbeeld een hypotheekadviseur of bank.

Soorten hypotheken

Een hypotheek berekenen is belangrijk om te voorkomen dat je teveel betaalt aan maandelijkse lasten. Zorg er dus voor dat je je van te voren inleest in de verschillende soorten hypotheken. Het berekenen van de maandlasten van verschillende hypotheeksoorten zoals: aflossingsvrije hypotheek, annuïteitenhypotheek, beleggingshypotheek, hybride hypotheek, moderne levenhypotheek, lineaire hypotheek of spaarhypotheek is handig om alle maandlasten met elkaar te vergelijken. Het is aan jezelf om een geschikte hypotheeksvorm te kiezen. Het hangt natuurlijk er van af of je er starter bent, een nieuw huis koopt of een tweede hypotheek afsluit. Al deze variabelen spelen een rol in de hoogte van de maandlasten van een hypotheek.

Maak de juiste keuze

Een hypotheek berekenen leidt vaak snel tot het afsluiten van een hypotheek. Houd daarbij rekening dat je gemiddeld 30 jaar vast zit aan een hypotheek. Daarom is het belangrijk dat jij de juiste keuzes maakt zoals: de juiste hypotheekvorm, tussenpersoon en bank. Een hypotheek berekenen is het halve werk zodat je in de toekomst niet voor ongunstige financiële situaties komt te staan.