Doorrijders bij tankstations tegenwoordig de klos

Match & Catch software checkt het kenteken

29 november 2017

Medewerkers achter de kassa van tankstations kunnen tegenwoordig binnen een seconde zien of er een overtreder aan komt rijden, die niet van plan is te betalen. Doorrijders kunnen gepakt worden met Match & Catch software van beveiligingsbedrijf Poseidon.

Eerste hulp bij Digitaliseren

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Het handige is dat een speciale camera alle kentekens vooraf checkt. “Zodra je stil staat, wordt je kenteken gelezen en gecheckt bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). We krijgen direct te horen of iemand te boek staat als doorrijder of dat het kenteken vals is”, legt John Heins, oprichter en eigenaar van Poseidon, uit.

Brandstofdief

Als iemand op de ‘zwarte lijst’ van doorrijders staat, gaan vervolgens alle toeters en bellen af. “De monitor gaat rood knipperen en geeft ‘doorrijder’ aan. Daarnaast krijgt de caissière ook andere waarschuwingssignalen. Dan wordt die pomp direct geblokkeerd en kan de persoon niet tanken. Op die manier verlies je dus geen brandstof, dat is het doel van de software.”

Incassobureau

Niet alleen wordt de pomp geblokkeerd, alle gegevens en ook de camerabeelden worden direct en automatisch doorgestuurd naar incassobureau TankCollect. Zij gaan vervolgens met die gegevens aan de slag. “Dat gaat alleen niet als het kenteken van de auto vals is, want dan kom je dus bij de verkeerde persoon uit. In gevallen van doorrijders met een echt kenteken, kan het incassobureau wel de goede persoon wel opsporen.”  

Op naar het buitenland

Match & Catch is door Heins ontwikkeld in samenwerking met TNO. Het systeem bestaat sinds september 2013 en is al verkocht aan ongeveer honderd ondernemers met een tankstation. Daar houdt het niet op voor Heins, hij wil verder uitbreiden. “Naar het buitenland, niet in Nederland. Ik ben met ondernemers in zes Europese landen aan het praten over dit concept. Als de samenwerking doorgaat, gaan wij ze opleiden en certificeren om Match & Catch aan ondernemers daar te mogen verkopen. Daar zijn we in 2015 wel zoet mee.”

Auteur

Romy Donk