Whitepaper: Bereken de financiële toekomst van je bedrijf

Hoeveel geld kost je startup en wat ga je met je bedrijf verdienen?
Je begint je bedrijf vooral omdat je kansen ziet, een gat in de markt, of omdat je denkt het beter te kunnen dan bestaande andere bedrijven. En je moet natuurlijk gewoon een goede boterham verdienen. Duidelijkheid over de winstmogelijkheden van je bedrijf krijg je door een investerings- en liquiditeitsbegroting op te stellen.
Met een investeringsbegroting breng je in kaart welk bedrag je minimaal nodig hebt om je bedrijf te kunnen starten. De investeringsbegroting is in feite de linkerzijde (debet) van een balans. De investeringsbegroting is onderverdeeld in vaste activa, vlottende activa, liquide middelen en overige kosten.
Vaste activa zijn bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar in je bedrijf aanwezig zijn. Denk aan computerapparatuur, bedrijfsauto's en inventaris.
Met vlottende activa worden middelen bedoeld die korter dan een jaar in je bedrijf aanwezig zijn, bijvoorbeeld voorraden, visitekaartjes of de voorfinanciering BTW.
Liquide middelen bestaan uit geld waar je direct over kunt beschikken, zoals geld uit je kas en op je rekening-courant.
Bij overige kosten kun je denken aan marketingkosten, kosten voor je levensonderhoud en onvoorziene kosten.
Maak een overzichtelijke lijst van alles waar je geld in moet investeren en begroot zo realistisch mogelijk hoeveel geld je voor elk onderdeel nodig denkt te hebben om je startup te financieren. Maak je lijst zo specifiek mogelijk. Inventaris kun je bijvoorbeeld uitsplitsen in tafels, stoelen en kasten.
Met een liquiditeitsbegroting houd je overzicht in hoeveel geld je maandelijks ontvangt en uitgeeft. Daardoor kun je zien in welke maanden je het best nieuwe investeringen kunt doen en daarnaast reserve opbouwen om onverwachte uitgaven op te vangen. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan vakantiegeld voor personeel dat je in dienst hebt of wilt nemen. De liquiditeitsbegroting is ook wel de rechterzijde (credit) van je balans).
Bij het maken van een liquiditeitsbegroting begin je met het bepalen van je beginsaldo op de eerste dag van de periode, zoals de eerste dag van het jaar. Vervolgens zet je op een rij welke inkomsten en uitgaven je in elke maand verwacht. Bepaal daarna of je in bepaalde maanden te maken krijgt met een overschot of tekort en of je de begroting aan moet passen om eerdere tekorten weg te werken.
Er zijn meerdere manieren om deze begroting op te stellen, maar een veelgebruikte vorm maakt gebruik van drie verschillende soorten inkomsten en uitgaven. Door alle verwachte geldstromen bij elkaar op te tellen kun je zien hoe je cashpositie naar verwachting zal veranderen.
Cash (geld) uit normale bedrijfsactiviteiten
Cash uit investeringen
Cash uit financiering
De eerste soort geldstroom is het gevolg van dagelijkse bedrijfsactiviteiten zoals inkopen en ontvangen omzet uit verkoop.
De tweede soort komt voort uit de investeringen die een bedrijf heeft gedaan zoals de investeringen in bedrijfshuisvesting of apparatuur. De verkoop hiervan kan bijvoorbeeld geld opbrengen.
De laatste vorm komt voort uit financieringsactiviteiten. Dit zijn onder andere de geldstromen van en naar schuldeisers (denk aan leningen) en het aandelenkapitaal.
Met een investeringsbegroting bepaal je dus je toekomstige kosten en weet je hoeveel geld je nodig hebt om je bedrijf te kunnen opstarten en runnen. En door het maken van een liquiditeitsbegroting krijg je inzicht in de geldstromen in de nabije toekomst, waardoor je bedrijf zonder acuut geldtekort, soepel blijft draaien. Heb je goede investeringsbegroting en een gezonde liquiditeitsbegroting, dan heb je je financiële basis op orde. En het geeft je een duidelijke indicatie van de verwachte winst.