Zo doe je in 3 stappen zelf je salarisadministratie

03 januari 2020 4 minuten

Zelf je salarisadministratie doen wordt steeds gebruikelijker onder ondernemers. Zeker voor werkgevers zonder cao is dit het overwegen waard. Wat moet je doen als je zelf je salarisadministratie gaat voeren? De belangrijkste stappen, die je moet doorlopen om je mensen uit te betalen, zetten we voor je op een rij.

Als je elke maand ongeveer dezelfde salarissen overmaakt aan je mensen, kun je het verlonen gemakkelijk zelf regelen. In sommige gevallen kun je door automatisch te verlonen naast geld ook tijd besparen door zelf je loonadministratie te doen. Hoe werkt het?

Stap 1: Voer jezelf op als werkgever

Het opvoeren van je bedrijf in een salarissoftwarepakket is eenvoudig. Je hebt er wel een aantal zaken voor nodig, zoals je loonheffingennummer. Je loonheffingennummer krijg je toegestuurd, nadat je je hebt aangemeld als werkgever bij de Belastingdienst. Ook de zogeheten beschikking heb je nodig. Deze ontvang je elk jaar in december van de Belastingdienst en geeft aan welk premiepercentage voor de Whk op jou van toepassing is en je vindt hier je bedrijfssector op terug.

Stap 2: Zet je personeelsbestand op

Vervolgens moet je je personeel invoeren in de salarissoftware. De NAW-gegevens van je mensen heb je waarschijnlijk al verzameld toen je het arbeidscontract opstelde. Daarnaast heb je een BSN en IBAN nodig. Houd er wel rekening mee dat elke medewerker ook een model opgaaf van de Belastingdienst moet invullen, zodat jij weet of je de loonheffing moet toepassen of niet. Werk je met stagiairs, dan moet je de sociale premies aanpassen. Vaak hoef je daarvoor enkel het type dienstverband aan te passen wanneer je de stagiair toevoegt aan je salarisadministratie. Ook is aan te raden om het type dienstverband, tijdelijk of vast, te koppelen aan elke medewerker. De betere softwaresystemen wijzen je namelijk een maand voor de einddatum op het aflopen van het contract.

Stap je over van het ene salarispakket naar het andere? Download dan een bestand met al je bedrijfsgegevens uit je huidige salarisadministratiepakket en upload deze direct in de nieuwe software.

Stap 3: Zo betaal je elke maand automatisch salaris uit

Vaak kun je ervoor kiezen om elke maand automatisch een zogeheten loonrun te laten draaien. Dat betekent dat je in de salarissoftware aangeeft op welke dag van de maand je salaris wilt uitbetalen en op welke dag je automatisch de loonaangifte doet. Een kwestie van één keer instellen dus. Daarna maakt de software elke maand op dezelfde datum de salarisstroken aan. Ook staat er een SEPA-bestand voor je klaar dat automatisch door je bank ingelezen kan worden om de salarissen over te maken. Reiskosten vergoeden, een nieuwe medewerker toevoegen of een salarisverhoging verwerken moet je wel handmatig doen. Daar zul je je dus even in moeten verdiepen. Maar als jij een eigen bedrijf kunt leiden, moet salarisadministratie je ook lukken.

Tegenwoordig zijn er verschillende partijen, waarbij je zelf je loonadministratie kunt regelen. Via Loket.nl bijvoorbeeld regel je de salarisadministratie flexibel zelf . Het invoeren van de uren en vergoedingen van medewerkers kun je zelf doen, maar bijvoorbeeld een nieuwe medewerker invoeren in de applicatie kun je uitbesteden. Zo bepaal je zelf welke samenwerking jij prettig vindt.

De loonadministratie maakt onderdeel uit van je personeelsadministratie. Er zijn drie keuzes die je kan maken wat betreft je loonadministratie. Je kan het zelf doen, uitbesteden of payrollen. Dit laatste houdt in dat een payroll-aanbieder jouw personeelsbestand overneemt en jouw werknemers zelf in dienst neemt. Hiermee wordt deze aanbieder de juridisch werkgever. 

In dit artikel lees je wat de voordelen zijn van het uitbesteden van je loonadministratie en wat redenen kunnen zijn om het zelf te doen.

Voordelen van uitbesteden:

 • Je bent er geen tijd meer aan kwijt

 • Je hoeft je niet te verdiepen in de vele regels

 • De loonadministrateur kan ook (lastige) vragen van personeelsleden beantwoorden

 • Je hoeft niet steeds de allerlaatste wijzigingen in de gaten te houden.

 • Het hoeft niet al te duur te zijn (vraag offertes aan bij verschillende kantoren en vergelijk)

 • Je geeft het in beheer van mensen die er veel verstand van hebben

 • Je geeft de financiële risico’s uit handen

Voordelen van zelf doen:

 • Je bespaart geld

 • Je houdt zelf al het overzicht

 • Het is technisch gezien niet al te moeilijk

 • Er zijn veel softwareprogramma’s die je helpen bij je loonadministratie

Handig al die voordelen, maar nu weet ik nog steeds niet wat ik moet doen!

Het is verstandig om als kleine onderneming met weinig kennis de loonadministratie uit te besteden. Je kunt je hierdoor (met je kleine team) focussen op de kerntaken van je onderneming en hoeft je niet druk te maken om geldzaken. Heb je een redelijk klein bedrijf met veel werknemers en een gemakkelijke loonadministratie? Dan kun je kiezen om deze administratie zelf te voeren. Je betaalt namelijk vaak per salarisstrook en met veel medewerkers kan dit bedrag behoorlijk oplopen. Heb je een grote onderneming? Dan is het logisch dat je een salarisadministrateur in dienst neemt. Toch kun je vaak je salarisadministratie ook gemakkelijk zelf doen, zoals met de gebruiksvriendelijke app van Loket.nl