Derivaten en renteswaps

Meer ondernemers in de problemen door renteswap dan gedacht

Column Patrick van Gerwen | Cadension

De afgelopen weken is er in de media veel aandacht geweest voor de problemen met renteswaps. Ook ik krijg daardoor meldingen van ondernemers die in de problemen zijn gekomen door de afkoopsom van een renteswap. Een aantal voorbeelden.

21 februari 2020

Ondernemers dagen banken voor de rechter vanwege renteswaps

Tienduizenden slachtoffers woekerkredieten

Mkb-bedrijven gaan de banken gezamenlijk voor de rechter slepen. Tienduizenden ondernemers hebben een woekerkrediet met een zogeheten renteswap. De totale schade van de bedrijven wordt geschat op zo’n 4 miljard euro.

21 februari 2020

Renteswaps: de stand van zaken

Column Arjen Paardekooper | Protesteer bij renteswap

De afgelopen dagen zijn de renteswaps veel in het nieuws geweest, onder meer door het Kamerdebat en niet in de laatste plaats door het interview met de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de heer Chris Buijink bij Nieuwsuur.

21 februari 2020

Verliesgevende derivaten: wat kun je doen?

Column advocaat Jasper Hagers | Bank nalatig bij verkoop renteswaps

Veel ondernemers zijn in de financiële problemen gekomen door renteswaps of derivaten. Eerder schreef ik dat veel ondernemers “vast” zitten aan de renteswap. Als de swap wordt beëindigd, moet de klant namelijk de “negatieve marktwaarde” betalen. Veel klanten hebben hierover geklaagd, niet alleen bij hun bank, maar ook bij de financieel toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

20 februari 2020

RadioCafé #25 blikt terug op Polen-reis

Jubileumuitzending met uiteenlopende ondernemersverhalen

De 25e editie van het MKB RadioCafé presenteert in extra feestelijke setting een uitgebreide terugblik op de handelsmissie naar Polen. Daarnaast schuiven weer allerhande ondernemers aan bij presentator Bram Donkers aan de stamtafel.

11 april 2018

Herbeoordeling renteswap is pas het begin

Column Patrick van Gerwen | Fouten van de bank

Talloze ondernemers hebben afgelopen maanden een bericht van de bank ontvangen over de herbeoordeling van hun rentederivaten. Dat is het concrete resultaat van de druk die toezichthouder AFM op de banken heeft gezet om deze problemen op te lossen. Voor het eind van dit jaar moeten banken oplossingen aanbieden aan klanten waar fouten zijn geconstateerd. Dat is goed nieuws.

05 oktober 2015

AFM geeft bezitters renteswaps munitie

Column Patrick van Gerwen | Cadension

Er is de afgelopen jaren al veel aandacht in de media geweest over de problemen die rentederivaten kunnen veroorzaken voor ondernemers zoals jij. Zo krijgt iedereen steeds beter inzicht in de kern van het probleem. Eind maart kwam daar nog een rapport van toezichthouder AFM bij. Het wordt steeds duidelijker dat banken flinke steken laten vallen.

24 april 2015

Duidelijkheid over derivaten

Column Patrick van Gerwen | Cadension

Er zijn positieve ontwikkelingen voor mkb’ers met problemen met rentederivaten. De eerste spelregels zijn vastgesteld. Minister Dijsselbloem van Financiën stuurde een brief naar de Tweede Kamer waarin hij meer duidelijkheid geeft over de manier waarop de banken bezig zijn met rentederivaten.

16 september 2014

Kenniscentrum Rentederivaten scoort eerste punt voor mkb-ers

Column Patrick van Gerwen | Cadension

Wat is de stand van zaken in het rentederivaten-verhaal? Ons Kenniscentrum Rentederivaten heeft een eerste punt gescoord, want onze aanbevelingen zijn opgepakt. Maar we zijn er nog lang niet, nog steeds blijkt namelijk dat er ondernemers zijn die niet met hun klacht naar de bank durven te gaan.

09 juli 2014

Petitie rentederivaten in aanloop naar Tweede Kamer debat

Column Patrick van Gerwen | Cadension

Er is volop aandacht voor de renteswap problematiek, maar een oplossing is nog ver te zoeken. In de aanloop naar het Tweede Kamerdebat over dit onderwerp is er daarom een petitie opengesteld om aan te geven dat er actie nodig is.

16 mei 2014

Ruim 51 miljard euro aan renteswaps

Column Patrick van Gerwen | Cadension

De vraag die mij het meest wordt gesteld over de problematiek rond renteswaps, is: om hoeveel ondernemers gaat het dan eigenlijk? Om een beeld te krijgen van de omvang van het derivatengebruik hebben wij zelf een onderzoek gedaan. Wat blijkt? Mkb’ers hebben ruim 51 miljard euro aan renteswaps.

14 april 2014

In de problemen door rentederivaten: wat te doen?

Column Jasper Hagers van Blenheim Advocaten | Renteswaps

Er is een groeiend aantal mkb-ondernemers dat in financiële problemen is gekomen door rentederivaten (renteswaps). De meeste van mijn cliënten hebben het rentederivaat geadviseerd gekregen van Rabobank. In deze blog beschrijf ik kort wat de juridische mogelijkheden om de bank op deze problemen aan te spreken.

14 april 2014

De pijn van renteswaps gaat niet vanzelf over

Column Patrick van Gerwen | Cadension

Een ondernemer die met een renteswap in zijn maag zit, kan zich voelen als een patiënt die met onduidelijke rugklachten bij zijn huisarts komt: hij heeft geen idee waar de pijn precies vandaan komt. Onderzoek levert een globale diagnose op, maar als de huisarts in zijn vakjargon uitlegt wat er aan de hand lijkt, haakt de patiënt al snel af.

01 april 2014

Het mkb zit vast aan renteswaps

Column Jasper Hagers | Renteswaps

Op grote schaal hebben banken aan ondernemers renteswaps verkocht. Wat is een renteswap nu eigenlijk en wat zijn de problemen die nu ontstaan?

19 juli 2013

Ondernemers gedupeerd door renteswaps

Forse afkoopsom door negatieve waarde swap

Duizenden ondernemers zijn gedupeerd door het afsluiten van een renteswap. Waar ze dachten de risico’s te beperken door de rente op een lening vast te zetten, dreigt nu een financiële strop. Zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

16 juli 2013