ISO 50001: wat zijn de voordelen en hoe voldoe je eraan?

ISO 50001 uitgelegd

Wat houdt Opslag Duurzame Energie (ODE) in?

Certificeringen kunnen richting geven als je met duurzaamheid aan de slag wilt. En verifiëren wat jouw bedrijf doet voor mens en milieu. ISO 50001 heeft een duidelijke link met duurzaam ondernemen. Wat houdt deze ISO norm in en wat levert het je bedrijf op?

Wat is ISO 50001?

ISO 50001 gaat over energiebeheer. De richtlijnen van deze norm, helpen je bedrijf om je energieprestatie te verbeteren. Het gaat hier overigens echt over het verbruik en gebruik van energie van het eigen bedrijf, waar ISO 14001 ook kijkt naar energieverbruik in de keten.

Hoe voldoe je aan ISO 50001?

Middels het raamwerk van ISO 50001, ga je als bedrijf aan de slag met het ontwikkelen van beleid dat energie efficiëntie in de hand speelt. Ook stel je doelen op (het omlaag brengen van) energiegebruik, en ga je aan de slag met data om goed te begrijpen welke rol energie speelt in je operatie.

Door metingen te doen, breng je het effect van doorgevoerd beleid en verbeteringen in kaart. Tot slot is het belangrijk om een proces of systeem op te tuigen wat ervoor zorgt dat jullie bedrijf scherp blijft op ‘t energiegebruik. 

Lees meer over de meest nuttige duurzaamheidskeurmerken voor ondernemers

Wat zijn de voordelen van ISO 50001?

Ten eerste gaat het verbeteren van je energieprestaties vrijwel altijd samen met kostenbesparingen, welke zeker met de huidige hoge energieprijzen flink kunnen aantikken.

Minder energie verbruiken en gebruiken, helpt ook behoorlijk bij het verkleinen van de milieu-impact van je bedrijf.

Overige ISO normen duurzaamheid

Wanneer men het in de bedrijfscontext heeft over ISO, gaat het over één van de vele standaarden die door de International Organization for Standardization in het leven zijn geroepen. De ISO normen die de meest directe link hebben met duurzaamheid zijn ISO 26000, ISO 14001 en ISO 50001.

Wat vind je van dit artikel?

Lise-Lotte Verhoef

Auteur

Lise-Lotte Verhoef

Voor een leefbare wereld hebben we bedrijven nodig - groot én klein - die het verschil willen maken. Ondernemers die op eigen wijze waarde creëren voor mens en milieu. Hen helpen dit in de praktijk te brengen, daar kom ik m'n bed voor uit. Dat doe ik door te informeren en inspireren, op platformen als deze, en door MKB-bedrijven direct te ondersteunen met Etiquet: Een duurzaamheidsstudio die ondernemers helpt het verschil te maken en zo een plek te bemachtigen in de nieuwe economie.