4 op de 10 organisaties laat helft scholingsbudget onbenut

Honderden miljoenen euro's blijven naar schatting op de plank liggen

Leraar en volwassen studenten achter computers

Organisaties benutten budget voor leren en ontwikkelen onvoldoende. Bij bijna vier op de tien blijft de helft of meer ongebruikt. Dit blijkt uit de Studytube Learning & Development Monitor 2023. Maar hoe verander je dit als werkgever?

Budget wordt niet opgemaakt

Veel organisaties laten het budget voor leren en ontwikkelen onbenut. Zeven op de tien bedrijven maakt maximaal driekwart van het budget op, volgens het jaarlijkse onderzoek van Motivaction/Sparkey in opdracht van leerplatform Studytube. En bij 12% van de bedrijven wordt zelfs niet meer dan een kwart van het beschikbare budget opgemaakt. Studytube schat dat het totale bedrag aan onbenut budget oploopt tot in de honderden miljoenen euro's.

Ontwikkelpotentieel blijft liggen

Dit terwijl Nederland kampt met een krappe arbeidsmarkt en hoog personeelsverloop. Zonde, vindt directeur Homam Karimi van Studytube. “Je kunt niet tevreden zijn als er zoveel geld én ontwikkelpotentieel blijft liggen. Leren en ontwikkelen helpt om medewerkers flexibeler en duurzamer in te zetten. En in deze krappe arbeidsmarkt wil je talent groeikansen bieden. Zo houd je mensen ook aan boord.”

Hoger scholingsbudget, maar onbekend

Het persoonlijk leerbudget is met een kwart gestegen naar € 1.000 per persoon. Maar volgens het onderzoek weten 45% van de HR-professionals en 66% van de medewerkers niet hoeveel budget er beschikbaar is. Als werkgever kun je al verschil maken door hier duidelijkheid over te verschaffen.

Stimuleer je personeel

Bedrijven zouden er goed aan doen om personeel hierin te stimuleren. Maar hoe? Een gebrek aan koppeling met beloning wordt in het onderzoek gesignaleerd als belemmering. Daar kun je als werkgever proactief op instappen. Maak persoonlijke ontwikkeling bijvoorbeeld onderdeel van een bonusregeling

Waan van de dag en werkdruk belemmerend

Ook opgaan in de waan van de dag is een belangrijke belemmering voor leren en ontwikkelen, zo geven HR-professionals in het onderzoek aan. In een organisatie waar al een hoge werkdruk wordt ervaren, is het nog eens extra lastig om tijd vrij te maken voor scholing en persoonlijke ontwikkeling. 

Herken je dit in jouw organisatie? Bespreek het belang van persoonlijke ontwikkeling regelmatig in een-op-eengesprekken. Help ook bij het aanbrengen van focus in de werkzaamheden, om werkdruk terug te brengen. Deze aandacht voor ontwikkeling kan net het verschil maken voor je werknemers.

Beschikbare subsidies op het gebied van scholing

De overheid probeert op verschillende manieren opleiding en ontwikkeling van volwassenen te stimuleren. Daarom zijn er verschillende subsidies voor scholing van personeel. Zo is er het STAP-budget. Deze laatste is overigens in 2023 flink aangescherpt om misbruik te voorkomen. 

Ook is er de SLIM-subsidie, en de NL Leert Door-subsidie. Zo kunnen je werknemers zich blijven ontwikkelen.

Wat vind je van dit artikel?

Jade Karthaus

Auteur

Jade Karthaus

Jade Karthaus is hoofdredacteur van MKB Servicedesk.