Bijna helft zzp’ers overweegt vast dienstverband

Werknemers maken zich zorgen over arbeidsmarkt

contract ondertekenen-zzpers overwegen vast dienstverband

Er heerst onrust op de arbeidsmarkt: een groeiende groep werknemers maakt zich zorgen over de huidige ontwikkelingen. Voor bijna de helft van de zzp’ers zijn die zorgen reden om een vast dienstverband te overwegen. Dit blijkt uit een onderzoek van Nationale Vacaturebank.

Twijfels bij zzp’ers en flexwerkers

70% van de zzp’ers maakt zich zorgen over de toekomst van de arbeidsmarkt. 47% van de zzp’ers overweegt daarom een vaste aanstelling. Ook 63% van de werknemers die slechts een contract voor bepaalde tijd hebben zijn niet gerust. Maar opvallend is dat ruim de helft (53%) van de mensen die wél in vaste dienst zijn zich ook bekommert om de ontwikkelingen op de huidige arbeidsmarkt. Het onderzoek, uitgevoerd door QA Research, is gehouden onder 1.600 werkenden tussen de 18 en 45 jaar.

Vooral jongeren maken zich zorgen

Jongeren zitten overigens het meest met zorgen: uit de groep ondervraagden tussen de 18 en 24 jaar is 70% ongerust, ondanks het feit dat de Nationale Vacaturebank nog heel veel vacatures heeft. De instantie denkt dat hoge inflatie, niet volledig daarmee mee stijgende salarissen en economische krimp daarvoor zorgen.

Onrust in detailhandel en groothandel

De onderzoeksresultaten zijn ook uitgesplitst per branche. Daaruit blijkt dat de detail- en groothandel zich de grootste zorgen maken. Wie juist wel vertrouwen hebben in de arbeidsmarkt, zijn mensen uit het onderwijs en bij de overheid.

Inspelen op onrustige arbeidsmarkt

Als werkgever kun je een deel van de onrust wegnemen die onder werknemers leeft. Geef aan wat er speelt binnen je bedrijf en houd zzp’ers en werknemers met een tijdelijk contract niet te lang in het ongewisse over verlenging.

Aantrekkelijk salaris en voorwaarden

Merk je dat je personeel desondanks onrustig is en overweegt een andere baan te zoeken? De hoofdreden om over te stappen van baan is een beter salaris, blijkt uit eerder onderzoek van de Nationale Vacaturebank. Daarnaast kunnen het aantal werkuren, persoonlijke ontwikkeling en minder reistijd de doorslag geven. Zorg dus dat je aantrekkelijk bent op deze vlakken.

Tip: Bekijk bijvoorbeeld wat een gemiddeld en modaal salaris zijn in Nederland. En wil je weten wat het gemiddelde salaris is voor een specifieke functie? Doe de Salarisbenchmark.

Geef werknemers een prettig gevoel

Uit ander recent onderzoek blijkt ook dat werknemers mentale gezondheid en duurzame arbeidsvoorwaarden belangrijk vinden. Misschien kun je in 2024 werknemers helpen een goede werk-privébalans te vinden, door bijvoorbeeld aan te bieden dat ze vaker thuis mogen werken. Als werknemers zich prettig voelen, zullen ze langer in dienst blijven.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.