Het kerstpakket en de belastingregels

Kun je nou wel of geen btw aftrekken en tot welk bedrag gaat de wkr?

07 november 2022 2 minuten

Geef jij jouw personeel dit jaar een kerstpakket? Dan kun je dit fiscaal slim doen. Door de vrije ruimte uit de werkkostenregeling te gebruiken en te letten op de btw. Hoe je dat doet, vertellen we je hieronder.

Kerstpakketten belastingvrij geven

Als het gaat om kerstpakketten heb je vooral te maken met de fiscale regels in de werkkostenregeling. Het kerstpakket valt net als andere cadeaus en giften aan je werknemers in de vrije ruimte van de wkr. 

Lees ook: Kerstpakket ideeën opdoen? 5 tips waar je personeel blij van wordt.

Vrije ruimte 

Kerstpakketten zijn fiscaal aantrekkelijker als ze in de vrije ruimte vallen. Dit is het gedeelte waar je geen loonbelasting over betaalt. Valt het pakket buiten de vrije ruimte, dan betaal je loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%. 

De vrije ruimte bereken je door te kijken naar de totale loonsom. Over de eerste €400.000 krijg je 1,7% vrije ruimte, voor alles daarboven krijg je 1,18% (2022). Het kerstpakket valt in deze vrije ruimte, maar ook secundaire voorwaarden als een fietsplan, het personeelsuitje en bedrijfsfitness

Let op: je gift moet wel redelijk zijn. Is de waarde van het pakket veel hoger (meer dan 30%) dan gebruikelijk, dan is de loonheffing wel van toepassing. Denk aan 13e maand of een eindejaarsuitkering. 

Vergelijkbare omstandigheden waar de Belastingdienst naar kijkt:

  • Andere medewerkers van dezelfde werkgever

  • Collega’s van de werknemer in dezelfde functiecategorie

  • Werknemers van andere werkgevers

De Belastingdienst beschouwt vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen van maximaal € 2.400 per persoon per jaar als gebruikelijk. De afwijking van 30% geldt hier dus niet voor.

Kerstpakketten en de btw

Ook de omzetbelasting moet je in de gaten houden als je kerstpakketten gaat uitdelen. Kerstpakketten vallen onder de categorie giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen. Kom je hierbij in totaal boven de € 227 exclusief btw uit voor een werknemer in een boekjaar? Dan kun je de btw ervan aftrekken in de omzetbelasting.

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.