5 mei Bevrijdingsdag: verplichte vrije dag of niet?

Hoe zit het ook al weer?

22 maart 2022 2 minuten

Op 5 mei is het Bevrijdingsdag. Dit is een officiële feestdag in Nederland, maar het is geen verplichte vrije dag. Een uitleg.

Nationale feestdagen

Bij feestdagen kun je onderscheid maken tussen de religieuze feestdagen en de nationale feestdagen. In Nederland zijn er twee officiële nationale feestdagen: Koningsdag (27 april) en Bevrijdingsdag (5 mei). Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland. Op 5 mei 1945 kwam er voor Nederland een einde aan de tweede wereldoorlog. Het nationaal comité is verantwoordelijk voor de jaarlijkse nationale viering van de bevrijding. Die is elk jaar in een andere provincie.

Lees ook: de officiële feestdagen van 2022

Moet ik mijn personeel vrij geven?

Voor de meeste bedrijven geldt Koningsdag als een vrije dag, waarbij de medewerkers worden doorbetaald. Voor 5 mei ligt dat anders. De overheid heeft 5 mei weliswaar aangewezen als nationale feestdag, maar heeft het daarbij aan de cao-partijen overgelaten of een werknemer betaald vrij heeft op die dag. Om erachter te komen of je werknemers recht hebben op een vrije dag op 5 mei, is het aan te raden om de cao te raadplegen.

Betaalde vrije dag in lustrumjaar

In de meeste cao’s is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren, dus elke vijf jaar. Dat was het in 2020 en de volgende pas weer in 2025. De Winkeltijdenwet staat overigens gewoon toe dat winkeliers hun deuren op Bevrijdingsdag geopend houden. Hou wel rekening met gewijzigde openingstijden in verband met festiviteiten. Let op: Scholen zijn bijna altijd gesloten met Bevrijdingsdag.

Werkrooster

In verband met de meivakantie en andere feestdagen rond deze dag, is 5 mei wel vaak een dag waarop je personeel wellicht vrij wil vragen. Zorg daarom voor een tijdig overzicht van verlofaanvragen, en zorg voor een goede bezetting. Door tijdig een werkrooster op te stellen, voorkom je onderbezetting.