Rechtsvormen

Starters desk

Hoe kies ik de juiste rechtsvorm?

Kies nog vóór de start van je onderneming de juiste rechtsvorm

De rechtsvorm van je onderneming heeft gevolgen voor je aansprakelijkheid en belastingverplichtingen. Daarom is het heel belangrijk dat je kiest voor de juiste rechtsvorm. Welke past het beste bij jouw bedrijf?

27 juni 2017 26 mei 2021

Hoe kan ik een bedrijf starten in het buitenland?

Tips voor de juiste aanpak en rechtsvorm

Je krijgt steeds meer aanvragen vanuit het buitenland en je overweegt om er een verkooppunt te openen. Of je ziet mooie kansen om je onderneming over de grens te laten groeien. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de eerste zaken waar je mee te maken krijgt? En wat zijn de belangrijkste tips als je wilt starten in België, Duitsland of Frankrijk?

21 mei 2021

Mag een ondernemer meerdere eenmanszaken hebben?

Wat moet ik doen als ik meerdere activiteiten ga bedrijven?

Je hebt al een eenmanszaak en wilt daarnaast nog een onderneming oprichten. Mag dit dan ook weer in de vorm van een eenmanszaak of moet je de structuur anders opzetten?

25 maart 2020 14 januari 2021

Wat is franchising?

Wat zijn de voor- en nadelen van franchise?

Wanneer je een onderneming start, kun je overwegen een franchiseformule toe te passen. Je runt dan zelfstandig een bedrijf, terwijl je profiteert van de voordelen van een grote organisatie.

19 maart 2020 19 oktober 2020

De besloten vennootschap

Wanneer richt ik een bv op?

Een bv is een ondernemingsvorm waarbij het maatschappelijke aandelenkapitaal verdeeld is in aandelen die niet vrij overdraagbaar zijn; de aandelen staan op naam.

01 september 2016 21 september 2020

Welke kosten maak ik als ik een bedrijf begin?

Administratie en omzet van startende ondernemers

Je kunt met weinig middelen een onderneming starten, maar helemaal gratis is een bedrijf beginnen meestal niet. Met welke kosten moet je rekening houden?

24 maart 2020

Samenwerking in een VOF (vennootschap onder firma)

Voor- en nadelen van de VOF

Wil je het ondernemersrisico delen met andere ondernemers of zakenpartners, dan is de VOF een mogelijkheid. Lees alles over de voor- en nadelen en waar je op moet letten.

10 september 2019

Persoonlijk aansprakelijk voor schulden van de BV?

Column Arnoud van Dalen | Van Dalen advocatuur

“Richt een BV op, dan blijf je privé buiten schot!”’ Dat advies krijgen veel startende ondernemers. Een verkeerd advies is dat zeker niet. Na oprichting van een Besloten Vennootschap is die vennootschap aansprakelijk voor de schulden. Bij een faillissement zijn dan jouw privé-eigendommen veilig. Maar… dat geldt niet altijd.

03 november 2017

Is een raad van commissarissen slim binnen een familiebedrijf?

Column Arjen Paardekooper | Het nut van een commissaris

Iedere vennootschap kan een raad van commissarissen instellen en bij de grote vennootschappen is dat zelfs wettelijk verplicht. Een raad van commissarissen bij een kleinere vennootschap is niet altijd noodzakelijk en het instellen daarvan werd voorheen veelal als statusverhogend gezien.

31 maart 2017

De eenmanszaak

Wanneer en waarom zou ik een eenmanszaak beginnen?

Wanneer je een eenmanszaak start, ben je zowel oprichter als eigenaar van het bedrijf en ben je helemaal zelfstandig. Je bent vrij om je eigen beslissingen te nemen naar eigen inzicht. Zoals het aannemen van mensen.

01 september 2016

Forse stijging oprichting bv’s

Flex-bv populair

Ondernemers kiezen na de invoering van de flex-bv steeds vaker voor de besloten vennootschap als rechtsvorm. Het aantal opgerichte bv’s is in het afgelopen jaar flink gestegen.

20 februari 2014

Is een BV nog wel de beste rechtsvorm voor je bedrijf?

Overstap naar eenmanszaak kan aantrekkelijk zijn

Je hebt voor je dienstverlenend bedrijf al een aantal jaar een BV als rechtsvorm. Intussen vallen door de crisis je omzet en bedrijfsresultaat nogal tegen en het wordt er maar niet beter op. Dat kan er toe leiden dat een BV fiscaal gezien niet meer de meest optimale rechtsvorm voor je bedrijf is. Je betaalt dan, simpel gesteld, te veel belasting.

07 januari 2014

Van openbare maatschap naar vennootschap

De aangepaste Wet Personenvennootschappen

De openbare maatschap heeft met de Wet Personenvennootschappen een grote verandering ondergaan: hij is automatisch omgezet in een openbare vennootschap. Dit kan gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid.

24 januari 2013

Overige rechtsvormen

De LTD, Holding, stichting en vereniging.

Deze rechtsvormen komen wat minder vaak voor dan de eenmanszaak en de BV, maar zijn wel de moeite waard om besproken te worden. In dit artikel meer over deze rechtsvormen.

24 januari 2013

Franchisenemers doen het beter

Omzet horeca krimpt, omzet franchisevestiging groeit

Wel eens overwogen om een franchisevestiging te openen? Het kan geen kwaad om de mogelijkheden eens te onderzoeken.

24 januari 2013

Oprichten bv per 1 oktober makkelijker voor ondernemer

Ondernemers nog onbekend met nieuwe bv-recht

Het nieuwe bv-recht geldt per 1 oktober 2012. Met deze wetswijziging moet ondernemen vanuit een bv aantrekkelijker worden. Ook het oprichten van een bv wordt eenvoudiger.

04 oktober 2012