Verliesverrekening vpb: wat je moet weten

Betaal minder vennootschapsbelasting dankzij verliesverrekening

26 maart 2021

Een bv of nv moet aangifte doen voor de vennootschapsbelasting (vpb). Deze belasting moet je berekenen over het belastbare bedrag, of de winst, in een bepaald boekjaar. Maar het interessante is dat je verliezen uit andere jaren kunt verrekenen met de belastbare winst. Het mooie is dat je hierdoor minder vennootschapsbelasting hoeft te betalen. Hoe zit dat precies? Tijd voor een onderzoekje naar de verliesverrekening vpb.

Verliezen verrekenen

Als bv of nv mag je aftrekbare verliezen verrekenen met de belastbare winst in een bepaald jaar. Dit wordt verliesverrekening vpb genoemd. Je kunt verliesverrekening vpb op twee manieren toepassen.

  1. Carry back. Bij carry back of achterwaartse verliesverrekening verreken je het verlies uit een jaar met de winst van het jaar daarvoor.

  2. Carry forward. Bij carry forward of voorwaartse verliesverrekening verreken je het verlies met de winst uit de jaren erna. Hierbij geldt een maximum van 6 jaar.

Door op deze manier verliesverrekening vpb toe te passen, betaal je minder vennootschapsbelasting. Je compenseert de verliezen van het ene jaar met de winst van een ander jaar. Vandaar dat deze regeling ook wel verliescompensatie wordt genoemd.

Voorbeeld

In 2019 heb je een verlies geleden van €45.000,- maar in 2020 heb je winst gemaakt: €80.000,-. Via voorwaartse verliesverrekening kun je het verlies uit 2019 in mindering brengen op de winst uit 2020. De verliesverrekening vpb is dan: 80.000 – 45.000 = 35.000. Je moet dus vennootschapsbelasting betalen over een bedrag van €35.000.

Nieuwe tarieven vpb

Het is goed om te weten dat per januari 2021 nieuwe vpb-tarieven gelden voor de vennootschapsbelasting. Bij het opstaptarief geldt een vpb-percentage van 15 procent en bij het toptarief een percentage van 25 procent.

Verliesverrekening ib

Voor ondernemers voor de inkomstenbelasting (ib) geldt ook dat zij verliesverrekening kunnen toepassen: verliesverrekening ib. Alleen voor hen geldt dat ze de verliezen mogen verrekenen met de drie jaren ervoor en de negen jaren erna. Dat is de trouwens ook de verplichte volgorde.

Daarnaast geldt dat de winst en het verlies uit de onderneming in box 1 vallen, als onderdeel van het inkomen uit werk en woning. Het verlies uit onderneming kun je berekenen door het verlies in mindering te brengen op je loon. Vervolgens mag je dat (negatieve) totaal verrekenen met de positieve inkomsten uit box 1 van de 3 jaren ervoor en de 9 jaren erna. Je mag het verlies in box 1 niet verrekenen met de resultaten uit box 2 of 3.

Verliesverrekening is geld besparen

Het is handig om als ondernemer op de hoogte te zijn van de mogelijkheid om verliezen te verrekenen. Of je nu verliesverrekening ib of verliesverrekening vpb wilt toepassen, het kan je in alle gevallen veel geld besparen. En wie wil dat nou niet?

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.