Geld nodig? Innovatie opent deuren

Mik op vernieuwing: ontvang subsidies en krediet

22 december 2015

Bij innovatie denken de meeste mensen direct aan Apple, Philips, Tesla of andere grote technisch vooruitstrevende bedrijven. Maar ook slager Henk om de hoek kan innovatief zijn. En jij dus ook. Als je innovatief bent kom je ook in aanmerking voor subsidies en bepaalde financieringsvormen.

Geld voor innovatie

“Meer dan de helft van de bedrijven is aan het innoveren, ze noemen het alleen niet zo”, zegt Dirk-Jan van Winkelen, specialist Groei & Innovatie van ABN AMRO. “Ze weten bijvoorbeeld ook niet dat ze daarvoor subsidies en financiering kunnen krijgen. Er is nog veel te winnen als het gaat om de bekendheid van de mogelijkheden. Er zijn vaak landelijke, fiscale, en regionale potjes waar de ondernemers niet aan hebben gedacht.”

Innovatie?

Maar kom jij in aanmerking voor die subsidies? Ben jij innovatief? Letterlijk betekent innovatie ‘vernieuwing’. Veel ondernemers denken bij innovatie nog steeds aan nieuwe uitvindingen, maar dat is niet terecht. Als je een product of proces verbetert, innoveer je ook.

Er zijn grofweg zes vormen van innovatie:

1. Strategische innovatie

Bij strategische innovatie kijk je als ondernemer op een totaal nieuwe manier naar je externe omgeving, waardoor de structuur en de wijze van concurreren in je bedrijfstak fundamenteel veranderen. Een goed voorbeeld hiervan is het computerbedrijf Dell, dat door zijn onconventionele businessmodel de totale bedrijfstak veranderde. Zo verkocht Dell als eerste hardwareleverancier rechtstreeks aan de eindgebruiker, in plaats van via een distributie- en resellerkanaal.

2. Technologische innovatie

Technologische innovatie is het type vernieuwing dat de meeste mensen herkennen als innovatie. We maken hierbij onderscheid tussen productinnovatie en procesinnovatie. Zo is de iPhone een mooi voorbeeld van productinnovatie en valt 3D-printen van producten onder procesinnovatie. Een nieuwe productiemethode toepassen valt dus ook onder technologische innovatie, evenals nieuwe markten aanboren en nieuwe grondstoffen of halffabricaten gebruiken in producten.

3. Managementinnovatie

Innovatie kan ook heel goed op managementniveau plaatsvinden. Managementinnovatie is het vernieuwen van het managementmodel van een onderneming met de bedoeling om de organisatie te verbeteren. Het verandert de manier waarop we denken en beslissingen nemen, de manier waarop we analyseren, organiseren en zakendoen.

4. Sociale innovatie

Sociale innovatie gaat over een nieuwe manier van denken en werken binnen een organisatie. Zo kiezen steeds meer bedrijven voor een aanpak waarbij individuele werknemers of kleine teams meer verantwoordelijkheid krijgen en zelfsturend worden. Op deze manier wordt ondernemerschap binnen een bedrijf gestimuleerd. Dan ben je op sociaal niveau aan het innoveren. ‘Het Nieuwe Werken’ is een goed voorbeeld van sociale innovatie.

5. Incrementele innovatie

Innovaties verschillen in mate van nieuwheid. Zo is de investering in een nieuwe oven voor een restauranthouder een relatief eenvoudige innovatie. Er is geen uitgebreid leerproces nodig om te kunnen werken met de innovatie. Dit soort vernieuwingen, die weinig nieuwe vaardigheden vragen, zijn eenvoudig door te voeren. We spreken dan van incrementele innovaties. Daarmee bedoelen we minder risicovolle, stapsgewijze verbeteringen.

6. Radicale innovatie

Stel dat een restauranthouder ook cateringdiensten gaat verzorgen, moet hij gaan investeren in nieuwe kennis en hoogstwaarschijnlijk ook nieuwe werknemers gaan werven voor bijvoorbeeld de bezorging en het werk op locatie. We spreken dan van een radicale innovatie, omdat het gaat om nieuwe concepten of totaal nieuwe benaderingen voor een ondernemer. Een radicale innovatie breekt meestal met de heersende standaard in de markt, creëert een geheel nieuwe markt, biedt een nieuwe oplossing of leidt tot een geheel nieuwe manier van werken.

Ben ik innovatief?

Herken je je eigen plannen in een of meerdere van bovenstaande vormen van innovatie? Als je kunt aantonen dat je hier concreet mee bezig bent of goed onderbouwde plannen hebt, kun je mogelijk in aanmerking komen voor financieringsvormen die speciaal bedoeld zijn voor innovatie. Er zit echter wel veel verschil in de toelatingseisen per financieringsvorm en/of subsidie. Bij veel vormen is het nodig een zogeheten S&O-verklaring (Speur- & Ontwikkelingswerk) van de overheid te hebben. Deze ontvang je bij een goedgekeurde aanvraag van de WBSO- en RDA-aftrek. Dit zijn ook direct twee fiscale hulpregelingen om kosten voor innovatie af te trekken van de belasting.

Meer over de verschillende financieringsvormen, hulpregelingen en subsidies voor innovatie en bijbehorende eisen, lees je in het whitepaper Geld voor innovatie.

Auteur

Raphael Klees