Hoe print je een wortel? Voedsel uit de 3D-printer

Innovatiekans voor jouw bedrijf

10 juni 2015

Er rolt steeds meer uit 3D-printers: van bouwmodellen tot maaltijden. Hoe kun jij als ondernemer inspelen op deze nieuwe techniek? Marcel Hofmeijer van voedselleverancier Huuskes besloot samen te werken met TNO. Samen onderzochten ze de mogelijkheden van 3D-printen van voedsel.

Marcel Hofmeijer van Huuskes: "Zo kunnen we helpen de zorg te verbeteren. En hopelijk ook de kosten te verlagen." TNO onderzoekt al een paar jaar de mogelijkheden om voedsel te printen. Zo presenteerden de onderzoekers in 2012 al de eerste printer waar chocola uit komt. Maar behalve dat je eenvoudig heel mooie gerechten kunt maken met 3D-voedselprinters, kan de techniek veel betekenen voor zieken en ouderen. “Om 3D-geprint voedsel op de markt te brengen, werken we samen met mkb-bedrijven in een Technologiecluster,” vertelt Erik Ham van TNO.

Samen onderzoeken

Een Technologiecluster is een samenwerking tussen de onderzoekers van TNO en meerdere bedrijven. De ondernemers investeren samen in de techniek. Daarnaast gaan ze actief samen aan de slag om van een nieuwe techniek een winstgevende innovatie te maken. Marcel Hofmeijer doet mee in het Technologiecluster over 3D-geprint voedsel. Met zijn bedrijf Huuskes levert hij voedsel aan cateringbedrijven, restaurants en zorginstellingen. Vooral voor die laatste doelgroep kan 3D-geprint voedsel veel betekenen.

Sneller herstellen

”Kankerpatiënten bijvoorbeeld, blijken bij een opname vaak ondervoed te zijn,” vertelt Marcel. "Vanwege hun ziekte staat de geur van eten ze soms al tegen. Als ze ruim voor hun ziekenhuisopname eten krijgen dat ze lekker vinden en juiste voedingscomponenten bevat, komen ze beter voorbereid in het ziekenhuis. En dat vergroot de kans op snel herstel.”

Natuurlijke ingrediënten

Marcel is van huis uit kok en werkt altijd met natuurlijk voedsel. Hij wil dat ook blijven doen, een 3D-printer sluit natuurlijke ingrediënten namelijk niet uit. “Natuurlijk is het gezondst,” vertelt hij. “Je moet wel weten hoe je dat aanpakt. Hoe print je bijvoorbeeld een wortel en hoe voeg je er de juiste voedingssupplementen aan toe? Dat onderzoeken we in het Technologiecluster.”

Stap naar de praktijk

De ondernemers en onderzoekers hebben inmiddels ontdekt dat 3D-printen van voedsel voor individuele patiënten verantwoord en haalbaar is. “Nu volgt de stap naar de praktijk, onder andere de ontwikkeling van onze productielijnen en het organiseren van de distributie,” vertelt Marcel. “Zo dragen we bij aan het verbeteren van de zorg. Ik verwacht dat de kosten ook steeds lager worden. In de toekomst kunnen we ook andere doelgroepen gaan bedienen met 3D-geprint voedsel, bijvoorbeeld ouderen of jonge kinderen.”

Auteur

Claartje Vogel