Autobelastingen in 2021

De bijtellingspercentages en belastingen voor dit jaar

17 december 2020 07 mei 2021

Jaarlijks wijzigen de bijtellingen voor een zakelijke auto en de hoogte van de motorrijtuigenbelasting. Dat is ook per 1 januari 2021 niet anders. Elektrisch rijden geeft nog steeds een voordeel voor zakelijke rijders, maar het voordeel is nu kleiner. En hoe zit het met de aftrek van brandstof- en laadkosten in 2021?

Hoe hoog is de bijtelling in 2021?

In voorgaande jaren was het bijtellingspercentage afhankelijk van de CO₂-uitstoot van de auto. Dat is het nog steeds, maar het aantal verschillende percentages is wel kleiner. Voor auto’s met een brandstofmotor is het 22%. Rijdt de auto elektrisch dan geldt een bijtelling van 12% - dit was 8% in 2020.

Er is een uitzondering voor zogenaamde youngtimers (auto’s van 15 jaar of ouder). Voor deze auto’s geldt een bijtelling van 35% over de dagwaarde in plaats van over de nieuwwaarde. Met een elektrische youngtimer daalt de bijtelling naar 17%.

Zie ook de volledige tabel in Bijtellingsregels voor 2021 en 2022

Hogere bijtelling voor duurdere elektrische auto’s

In voorgaande jaren heeft de lage bijtelling de duurdere elektrische auto’s populair gemaakt. Elektrisch rijden stimuleren lijkt steeds minder nodig, daarom bouwt de Belastingdienst het voordeel langzaam af. In 2021 betaal je een bijtelling van 12% over de eerste 40.000 euro van de cataloguswaarde. Over de rest van het bedrag betaal je het ‘gewone’ bijtellingstarief van 22%. Stel, je rijdt een elektrische auto met een aanschafwaarde van € 60.000. Dan betaal je in 2021 over de eerste €40.000 12% bijtelling en voor de overige € 20.000 een bijtelling van 22%.

Motorrijtuigenbelasting

De motorrijtuigenbelasting kennen veel mensen beter als de wegenbelasting. Welk tarief je moet betalen, hangt af van de brandstof en het gewicht van het voertuig. Ook verschilt de wegenbelasting per provincie. Provincies stellen zelf jaarlijks de opcenten vast, dit is het deel van de motorrijtuigenbelasting dat naar de provincie gaat. En daar zit, gelukkig, een maximum aan. Voor een volledig elektrische auto betaal je geen motorrijtuigenbelasting. Met een auto met een CO2-uitstoot tot 50 gram per kilometer (de meeste plug-in hybrides) betaal je de helft van het tarief. Dit geldt tot en met 2024. In 2025 krijg je met volledig elektrische auto nog 75% korting en met een plug-in hybride 25% korting. In 2026 betaal je de volledige motorrijtuigenbelasting. Bereken hier je wegenbelasting.

BPM

De aanschafprijs van een auto bestaat voor een deel uit BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorfietsen). De auto’s die geen CO₂ uitstoten zijn vrijgesteld van BPM. Dat is waarschijnlijk tot en met 2024, maar de plannen wijzigen jaarlijks. In 2021 zijn dit de feiten.

De hoogte van de BPM bestaat uit onderdelen. Het starttarief bedraagt €372 in 2021. Om het ingewikkeld te maken is het tarief afhankelijk van vijf tariefschijven. In welke schijf jouw auto zit, is ook weer afhankelijk van de CO₂-uitstoot. Wil je de BPM zelf berekenen? Dat kan op de website van de Belastingdienst

Mag je in 2021 brandstofkosten nog aftrekken van de belasting?

Hoewel de overheid elektrisch rijden nog steeds stimuleert, mag je brandstofkosten nog steeds aftrekken van je belasting. Maar dit kan alleen als je de brandstof hebt betaald met een zakelijk betaalmiddel. Zodra iemand contant of met een prive-pas heeft afgerekend bij het tankstation, kun je als ondernemer de btw niet meer aftrekken.

Een zakelijk betaalmiddel is een zakelijke betaalpas, een creditcard of een tankpas als MKB Brandstof. Trek je btw af op brandstofkosten, dan moet daar een factuur of btw-specificatie voor in je boekhouding zitten. Dit betekent dat je dus alle bonnetjes van tankstations moet opslaan en verwerken in je administratie. Wil je geen gedoe met losse bonnetjes? Dan kun je eens kijken naar een tankpas. Met die van MKB Brandstof kun je niet alleen bij elk tankstation in Nederland betalen, maar ook laden, carwash en parkeren zakelijk afrekenen. En je krijgt alle transacties overzichtelijk en 100% fiscusproof op één verzamelfactuur. Zo raak je nooit meer een tankbon kwijt en weet je zeker dat jij bij controle door de Belastingdienst op dit gebied goed zit. 


Wil jij ook zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan de kosten van brandstof, laden en parkeren? Lees hoe je handig alles op een rij kan krijgen via de pagina Mobiliteitsadministratie: alle kosten fiscusproof op een rij.