Autobelastingen in 2020

Beslis snel en wees de grote hervormingen voor

17 maart 2020

Jaarlijks wijzigen de bijtellingen voor een zakelijke auto en de hoogte van de motorrijtuigenbelasting. Dat was ook per 1 januari 2020 weer het geval. Het elektrisch rijden geeft nog steeds een voordeel voor zakelijke rijders, maar het voordeel is nu kleiner. De motorrijtuigenbelasting is verhoogd. De automobilisten met een dieselauto hebben zelfs nog een extra verhoging gekregen.

Hoe hoog is de bijtelling in 2020?

In voorgaande jaren was het bijtellingspercentage afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Dat is het nog steeds, maar het aantal verschillende percentages is wel kleiner. Voor auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer geldt er een bijtelling van 8%. Dit is het geval voor de volledig elektrische auto's en voor auto’s op waterstof. Voor andere auto’s geldt een bijtelling van 22%. Er is een uitzondering voor zogenaamde Youngtimers (auto’s van 15 jaar of ouder). Voor deze auto’s geldt een bijtelling van 35% over de dagwaarde in plaats van over de nieuwwaarde. Met een elektrische youngtimer daalt de bijtelling naar 17%. 

Hogere bijtelling voor duurdere elektrische auto’s

In voorgaande jaren heeft de lage bijtelling de duurdere elektrische auto’s populair gemaakt. Hierdoor profiteerden vooral ondernemers van de regelingen. Daar is nu rekening mee gehouden. Voor een elektrische auto met een cataloguswaarde vanaf €45.000 bedraagt de bijtelling 22%.

Motorrijtuigenbelasting

In voorgaande jaren gold er een lagere motorrijtuigenbelasting voor hybrideauto’s. Dat is voor nieuwe auto’s niet meer het geval. Met een volledig elektrische auto of een variant op waterstof ben je vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting. Met een auto met een CO2-uitstoot tot 50 gram per kilometer ben je ook nog vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. De hoogte van de belasting is afhankelijk van de provincie waar je woont en het gewicht van de auto. Bereken hier je wegenbelasting.  

BPM

De aanschafprijs van een auto bestaat voor een deel uit BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorfietsen). De auto’s die geen CO2 uitstoten zijn vrijgesteld van BPM. In de toekomst gaat dat waarschijnlijk weer veranderen, maar in 2020 zijn dit de feiten. De hoogte van de BPM bestaat uit onderdelen. Het starttarief bedraagt €336. Om het ingewikkeld te maken is het tarief afhankelijk van vijf tariefschijven. In welke schijf jouw auto zit, is ook weer afhankelijk van de CO2-uitstoot. Wil je de BPM zelf berekenen? Dat kan op de website van de Belastingdienst

Is jouw mobiliteit klaar voor de toekomst? 

De komende jaren verandert er veel op het gebied van mobiliteit. Weet jij wat dit voor jouw bedrijf betekent? En ben jij goed voorbereid? Test het nu en ontvang tips voor een optimale mobiliteit.

Auteur

Claartje Vogel