Jonge ondernemer verovert Chinese reismarkt

99deals tekende als eerste contract tijdens economische missie China

01 december 2017

Luuk van de Paal (26) van 99deals timmert aan de weg in China. De economische missie bracht hem geen windeieren. "Wij zijn de specialist voor Chinezen die zelfstandig willen reizen in Nederland. Tijdens de missie tekende ik het contract met Qunar, de grootste zoek- en bookingwebsite van China!"

Whitepaper 'ondernemen in China'

Ongeveer 2,5 jaar geleden begon Van de Paal de online reisorganisatie 99deals.nl. "Nederlanders die een weekendje weg willen, willen precies weten wat ze er aan kwijt zijn. 99deals biedt deals aan die altijd 99 euro kosten." En China dan? Van de Paal vertelt: "Ik heb zelf in China gestudeerd, interesse in de Chinese markt was er al. Op de reisbeurs ITB in Berlijn kwam ik twee Chinese jongens tegen. Ze wilden een brug gaan slaan tussen Europa en China. Ik besloot een proef met ze te gaan doen."

Het drietal zette een reisaanbod in elkaar voor de individueel reizende Chinees. De Chinese handelspartners schreven een blog op een van de grootste sites in China over de reis. “Al snel brachten we tientallen Chinezen naar de Noord-Hollandse tulpenvelden. In China zijn blogs heel belangrijk, in het begin had ik niet eens een speciale website daarvoor. Nu is er wel een Engelstalige en Chinese website.”

Groeimarkt

Reizen is volgens Van de Paal de op één na grootste groeimarkt in China. "Ik deed al zaken met Transavia. Zij hoorden van mijn contacten daar. Ik ben nu distributeur van vluchten in China. Tijdens de economische missie tekende ik het contract met Qunar, zij verkopen 40.000 tickets per dag! Qunar verstuurde een persbericht over de contractsondertekening en dat is door de Chinese media opgepakt." Van de Paal zoekt bewust samenwerking met bestaande partijen in China. "Een Chinees wil nu eenmaal in zijn eigen taal en in eigen land kunnen zoeken. Mijn doel was om tijdens de missie de grootste reisbedrijven te spreken en te ontdekken wat de behoefte is. Die wensen heb ik nu in kaart. Ik heb met acht bedrijven gesproken, waaronder ook Alibaba. De ambassade regelt voor een missie deze gesprekken, dat opent deuren en geeft vertrouwen. Dat krijg je zelf nooit geregeld."

Guanxi

"Denk vooral niet dat je in één keer succes hebt in China. Eerst moet je zorgen voor ‘guanxi’; een netwerk en vertrouwen creëren. Als je met een Chinese partner werkt, moet je hem persoonlijk leren kennen en dat betekent veel alcohol drinken”, vertelt Van de Paal. Een belangrijke tip voor andere ondernemers is volgens hem ook om te ontdekken hoe China écht is: Stoor je niet aan de gebruiken van de Chinees. Het is nu eenmaal een totaal andere cultuur. Bedenk vooral hoe je hier zaken gaat doen!"

Mentaliteit en vooruitgang

De jonge ondernemer is onder de indruk van de e-commerce mogelijkheden in China. "Bijna tachtig procent van alle Chinezen, van 80+ tot basisschool heeft een iPhone waarmee ze overal mobiel mee kunnen betalen. E-commerce is in China echt stappen voor op Europa!" Tijdens zijn studie, nu zeven jaar geleden, woonde Van de Paal in China: "De mentaliteit van de mensen toen en nu is echt een wereld van verschil. Chinezen en dan met name de jonge generatie zijn veel trotser, bijna arrogant zelfs. Ze waren eerst onderdanig, maar zien nu dat hun land het toch wel heel goed heeft gedaan. De werkmentaliteit is echt anders dan in Europa. Er wordt keihard gewerkt."

Belangrijkste les

De belangrijkste les voor andere ondernemers is volgens Van de Paal dat je nooit onvoorbereid naar China moet gaan. "Bovendien is een Chinese handelspartner onmisbaar, wil je kans van slagen hebben. Slechts een op de twintig Nederlandse bedrijven is succesvol in China."

Auteur

Patty Sjerps