Transitie van VAR naar DBA

Een overzicht van alle veranderingen

05 september 2017

De kogel is door de kerk: de huidige VAR-regeling (verklaring arbeidsrelatie) gaat vervangen worden door overeenkomsten volgens de nieuwe wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). De nieuwe wet is op 1 mei 2016 ingegaan, maar zal pas effectief worden gehandhaafd vanaf juli 2018. Een overzicht: wat moet je weten en wat verandert er?

E-book Eerste hulp bij juridische zaken

Wat is de VAR?

VAR staat voor verklaring arbeidsrelatie. Als zelfstandig ondernemer moet je jaarlijks een VAR aanvragen om aan je opdrachtgevers te kunnen laten zien dat de Belastingdienst jou beschouwt als zzp’er. Dan hoeft de opdrachtgever geen loonheffing te betalen over jouw inkomsten.

Waarom geen VAR meer?

Het probleem met de huidige regeling is dat de VAR - in de ogen van het kabinet - zorgt voor schijnzekerheid. Je moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen om een VAR te krijgen, zoals voor minimaal drie verschillende opdrachtgevers werken (bij de VAR-wuo). Je kunt hier dus pas in de loop van het jaar aan voldoen, terwijl je wel flinke naheffingen kunt verwachten als je hier toch niet aan voldoet. Bovendien wordt je VAR dan ingetrokken.

Wat nu?

Op 1 mei 2016 is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) ingegaan. Dit houdt in dat je als zzp’er of freelancer geen VAR meer aan hoeft te vragen, maar dat je samen met de opdrachtgever een simpel modelcontract invult. Bovendien moet de DBA ervoor zorgen dat het financiële risico eerlijker verdeeld wordt als er toch sprake is van een verkapt dienstverband. Eerst lag het risico bij de zzp’er, maar nu is ook de opdrachtgever aansprakelijk en betaal je dus samen.

Kritische geluiden

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft de wet DBA opgesteld, nadat zijn eerdere plan hevige kritiek ontving. Het eerste plan, de Beschikking Geen Loonheffingen (BGL), zou namelijk heel veel administratieve rompslomp met zich meebrengen. In samenwerking met belangenorganisaties voor zzp’ers maakte Wiebes daarom een nieuw voorstel, dat oorspronkelijk al op 1 januari 2016 had moeten ingaan. Er moet per branche een aantal modelcontracten komen, die zzp’ers via de website van de Belastingdienst kunnen downloaden. Omdat veel contracten eind 2015 nog niet klaar waren, is de nieuwe wet uitgesteld tot 1 mei 2016. 

Overgangsperiode

Zelfstandig ondernemers moeten genoeg tijd hebben om zich voor te bereiden op de veranderingen, vindt de Belastingdienst. Daarom hanteert zij een coulanceperiode tot 1 juli 2018. Tot die tijd houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar worden er geen handhavingsmaatregelen toegepast.

Wat te doen als opdrachtgever?

Tot 2016 volstond een VAR-verklaring van de freelancer, maar sinds 1 mei 2016 moet je dus samen een modelovereenkomst invullen voor je gaat samenwerken. Hiermee geef jij als ondernemer aan dat je geen verkapt dienstverband aangaat met de zzp'er. De ingevulde overeenkomsten kun je laten controleren door de Belastingdienst, zodat je geen risico loopt om achteraf in de problemen te komen.  Hoewel de wet DBA op 1 mei 2016 is ingegaan, is de handhaving van de wet uitgesteld tot juli 2018.

Auteur

Romy Donk