Hoe word ik een echte mobiele ondernemer?

Altijd en overal met je bedrijf bezig zijn, zonder zorgen

02 mei 2017

De lente komt eraan, maar zit jij nog elke dag in je eigen kantoor? Dat is niet nodig. Dankzij moderne technologie kunnen je collega’s en jij overal werken. Dus ook bij je klanten, onderweg, op het strand of in het buitenland. In dit artikel leggen wij je uit hoe je altijd en overal veilig en snel kunt ondernemen.

Afspraken maken, je administratie bijwerken, je uren registreren, bankzaken, documenten inzien en bewerken… vrijwel alles kan tegenwoordig op je telefoon. En die heb je altijd bij je, toch? Het enige wat je nodig hebt is een goede internetverbinding en dan kun je je overal bezighouden met je bedrijf.

Ook je medewerkers hoeven niet elke dag op kantoor te zijn. Zij kunnen best thuis, bij klanten of waar dan ook aan het werk gaan. Prettig voor hen - en ook voor jou, want het scheelt je kosten voor hun werkplek en maakt je werknemers flexibeler inzetbaar.

Data beschermen

Als je collega’s en jij het werk in hun telefoon meenemen, wil je natuurlijk wel dat alle gegevens - bankzaken, administratie, persoonsgegevens van klanten en medewerkers - veilig zijn. Als ondernemer kun je zelfs een flinke boete krijgen als door jouw schuld gevoelige gegevens van klanten uitlekken. Als je deze gegevens in je telefoon of laptop bewaart, moeten ze natuurlijk wel goed beveiligd zijn.

Om je gegevens te beschermen, is het niet aan te raden om in te loggen op een openbaar wifi-netwerk. Niet alleen zijn deze netwerken vaak niet snel genoeg, het is voor een hacker erg makkelijk om zo in te breken in je laptop of je mobiele telefoon en toegang te krijgen tot je bedrijfsgegevens.

4G wel veilig

Thuisblijven dan maar? Dat is ook niet nodig. Een 4G-netwerk is wel veilig en beschermd. Ook kan een laptop veilig aan de persoonlijke hotspot van de telefoon worden verbonden. Zo kun je alsnog overal werken.

Een nadeel van veel op het 4G-netwerk werken, kan zijn dat je snel door je databundel heen bent. Ook grote databundels gaan er rap doorheen, zeker als er via de telefoon ook muziek wordt gestreamd of filmpjes worden bekeken. Als de databundel snel op is, kan de verleiding groot zijn om toch maar op een wifi-netwerk in te loggen. Als er echter zakelijke gegevens op de telefoon staan, loop je het risico dat bedrijfsgegevens uitlekken.

Onbeperkt internetten

Gelukkig beginnen telecomaanbieders langzaam in te zien dat maandelijkse databundels je nogal kunnen beperken. T-Mobile biedt op dit moment als enige telecomaanbieder ‘Unlimited’ zakelijke telefoonabonnementen aan. Hiermee kunnen je collega’s en jij onbeperkt internetten - dus gerust overal werken, zonder dat je op onveilige wifi-netwerken hoeft in te loggen.

En doe jij ook zaken over de grenzen? Mobiel internet gebruiken in het buitenland was vroeger heel erg duur. Als je geen enorme telefoonrekening wilde, was je dus aangewezen op openbare wifi-netwerken. En je zette je roaming uit. Maar als ondernemer wil je eigenlijk wel altijd bereikbaar zijn en snel kunnen reageren op mailtjes en appjes. Zet je de roaming uit, dan worden je apps niet automatisch bijgewerkt, en kun jij dus zomaar een belangrijk bericht missen.

Toch hoef jij je als ondernemer niet tot de landsgrenzen te beperken. T-Mobile heeft ook abonnementen met zestig dagen per jaar onbeperkt bellen, sms’en én internetten in de hele EU, of zelfs de EU plus Amerika. Veilig via je eigen snelle netwerk internetten dus. Ook bij de grote klant in Londen of in dat fantastische espressobarretje in Florence.

Zakelijk telefoonabonnement?

Telecomaanbieders hebben meestal verschillende opties voor particulieren en voor zakelijke klanten. Het voordeel van een zakelijk abonnement is dat de kosten sowieso zakelijk zijn, en dus aftrekbaar. Ook wordt de btw apart op facturen vermeld. Daarnaast kun je met een zakelijk abonnement bundels delen met medewerkers en kunnen personeelsleden voordelig onderling bellen. Je krijgt één factuur voor alle abonnementen, van je collega’s en jij, dit scheelt administratie.

Voor zzp’ers zijn de voordelen van een zakelijk telefoonabonnement minder voor de hand liggend. Je mag het zakelijke gedeelte van de kosten van een privé-abonnement ook aftrekken en voor een zzp’er maakt het niet uit dat de bedrijfsnaam niet op de factuur van de telecomaanbieder staat. Toch is er sinds dit jaar een groot voordeel, namelijk dat je met een zakelijk abonnement geen registratie krijgt bij Bureau Krediet Registratie (BKR).

Hypotheek

Een beetje smartphone kost al snel meer dan 250 euro. Maar sinds 1 januari 2017 word je geregistreerd bij het BKR als je een telefoonabonnement afsluit met een telefoon van meer dan 250 euro. Dit wordt gezien als een lening.

BKR-registratie kan vervelend zijn voor je kredietwaardigheid als ondernemer, bij het afsluiten van een lening of bij het aanvragen van een hypotheek. Met elke lening die je hebt kun je zomaar duizenden euro’s minder aan hypotheek krijgen. En sinds kort vallen daar ook het hebben van een creditcard en dus een telefoonabonnement met telefoon onder. Als jij een zakelijk telefoonabonnement afsluit, ben je hiervan uitgesloten. Het kan dus handig zijn, ook als zzp’er, om te kiezen voor een zakelijk abonnement. Daarnaast kun je ook als zzp’er een groep vormen met andere T-Mobile gebruikers en tot €5 per maand extra korting ontvangen op je factuur.