Zakelijke laptop kiezen voor jezelf en je medewerkers: waar let je op?

Houd rekening met de processor, werkgeheugen, opslag, grafische kaart en het beeldscherm

Zakelijke laptop kiezen

Een goede zakelijke laptop is een must voor iedere ondernemer en hun team. Een langzaam exemplaar zorgt immers voor frustratie en productiviteitsverlies. Zijn jouw medewerkers toe aan een nieuwe zakelijke laptop? In dit artikel bespreken we de belangrijkste specificaties. Waar moet je op letten?

Belang van een goede zakelijke laptop 

Waarom is een zakelijke laptop eigenlijk nodig? Consumentenlaptops zijn namelijk vaak goedkoper dan zakelijke varianten. Toch is het niet slim om consumentenlaptop in te zetten voor zakelijk gebruik. Een zakelijke laptop heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van consumentenlaptops:  

  • Allereerst zijn zakelijke laptops duurzamer en betrouwbaarder omdat ze speciaal ontworpen zijn voor professioneel gebruik. De behuizing is van hogere kwaliteit, waardoor ze tegen een stootje kunnen.  

  • Daarnaast hebben zakelijke laptops geavanceerde beveiligingsfuncties, zoals biometrische authenticatie en encryptie, om jouw bedrijfsgegevens beter te beschermen. Dat is in zakelijke context belangrijker dan voor een consument. 

  • Bovendien bieden veel fabrikanten, zoals HP, speciale zakelijke ondersteuning en garantievoorwaarden om ervoor te zorgen dat eventuele problemen snel en efficiënt worden opgelost. 

Lees hier meer over consumentenlaptops versus zakelijke laptops

Laptop kiezen: belangrijke specificaties 

De ene laptop is de andere niet. Bij het kiezen van een zakelijke laptop zijn er een aantal belangrijke specificaties waar je op moet letten.  

  1. Processor: De processor is het hart van jouw laptop en bepaalt de snelheid en prestaties. Kies een krachtige processor die aan de eisen van jouw zakelijke toepassingen kan voldoen. Populaire keuzes zijn de Intel Core i5 en i7-processors.

  2. RAM (werkgeheugen): Je zakelijke laptop gebruikt RAM-geheugen om gegevens te verwerken. Hoe hoger het RAM-geheugen, des te meer gegevens je tegelijkertijd kunt verwerken. Voor zakelijk gebruik wordt aanbevolen om minimaal 8 GB RAM te hebben. Wil je medewerker zware programma’s, of veel programma's tegelijk draaien? Dan kun je het beste voor meer RAM gaan. 

  3. Opslag: Het klinkt misschien logisch, maar een zakelijke laptop heeft ook voldoende opslagruimte nodig. Zo kunnen je medewerker niet alleen bestanden en foto’s opslaan, maar ook zakelijke software downloaden. Kies daarom een laptop met voldoende opslagcapaciteit, zoals een Solid State Drive (SSD) met een capaciteit van 256 GB of meer. Kies je voor een cloud-first benadering waarbij bijna alle documenten in de cloud worden opgeslagen? Dan heb je ook minder opslagruimte nodig. 

  4. Grafische kaart: Een goede grafische kaart (videokaart) zorgt voor een betere weergavekwaliteit en versnelt de verwerking van visuele taken. Voeren je medewerkers grafisch intensieve taken uit, zoals foto's bewerken of 3D-ontwerp? Dan hebben ze een krachtige grafische kaart nodig. 

  5. Beeldscherm: Het beeldscherm van jouw laptop is belangrijk voor comfortabel werken en om jouw foto's en bestanden in full HD-resolutie te kunnen bekijken. Kies een laptop met een beeldscherm dat bij jouw behoeften past en een resolutie van minimaal Full HD (1920 x 1080 pixels) voor haarscherpe beelden. Een IPS-paneel zorgt voor brede kijkhoeken en nauwkeurige kleurweergave. 

De juiste zakelijke laptop kiezen voor jouw personeel 

Zoveel mensen, zoveel wensen. Houd bij het kiezen van zakelijke laptops rekening met de specifieke eisen van jouw medewerkers. Het is dan ook slim om gebruik te maken van persona’s voor medewerkers. Hierbij deel je jouw medewerkers op basis van functie en werkstijl in, om ze vervolgens te voorzien van de juiste zakelijke laptop. Door te letten op specificaties zoals de processor, het RAM-geheugen, de opslag, de grafische kaart en het beeldscherm, kun je een weloverwogen keuze maken per persona.   

Met de juiste zakelijke laptop creëer je een efficiënte en productieve werkomgeving voor jou en jouw team. Klop voor meer advies aan bij een partij die een breed scala aan zakelijke laptops biedt. Denk bijvoorbeeld aan merken als HP, Dell of Apple, of aan een electronicazaak als Coolblue.  

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.