Consumentenlaptop versus zakelijke laptop

Welke laptop koop je voor je medewerkers?

vrouw-factuur-facturen-debiteur-betalen-kantoor-laptop

Zijn je medewerkers toe aan nieuwe laptops? Er is ontzettend veel keuze op de markt. Zo zijn er speciale laptops voor zakelijk gebruik. Wat is het voordeel van zo’n zakelijke laptop ten opzichte van een consumentenlaptop? En welke is het meest geschikt voor hybride werken? In dit artikel bespreken we de belangrijkste verschillen.

Prijsverschil zakelijke versus consumentenlaptop 

Het eerste wat opvalt wanneer je naar het verschil tussen een consumenten laptop en zakelijke laptop kijkt, is de prijs. Zakelijke laptops zijn over het algemeen duurder dan consumenten laptops. Hierdoor lijkt het een voordelige keuze om voor de consumenten laptop te gaan, maar is dat wel echt zo? Een zakelijke laptop biedt voor die hogere prijs namelijk wel veel voordelen ten opzichte van consumentenlaptops.  

Beveiliging van een zakelijke laptop 

Je hoopt natuurlijk dat het jou niet overkomt, maar wat als je bedrijf slachtoffer wordt van een cyberaanval? Consumentenlaptops zijn lang niet zo goed beveiligd als zakelijke laptops, omdat de risico’s voor consumenten minder ernstig zijn. Zeker wanneer je medewerkers hybride werken, ligt een risico op de loer. Wanneer ze buiten het veilige netwerk van kantoor werken (thuis, onderweg of op een flexwerkplek), wil je kunnen garanderen dat gevoelige data veilig binnen de organisatie blijft. Een datalek zorgt bij een bedrijf voor reputatieschade, en kan je ook een boete opleveren. Beveiliging is dus extra belangrijk. 

Zakelijke laptops zijn vaak voorzien van een Trusted Platform Module (TPM). Dit is een soort chip die je hardware versleuteld. Hierdoor is het heel lastig om gestolen laptops te kraken en bedrijfsgegevens te bemachtigen. Een andere interessante functie is biometrisch inloggen. Sommige laptops bieden de mogelijkheid om in te loggen via je vingerafdruk of gezichtsherkenning. Dat is een stuk veiliger dan inloggen met een wachtwoord. Die kan namelijk gekraakt worden.

Zakelijke laptops zijn betrouwbaar en duurzaam 

Zakelijke laptops hebben sterkere accu’s, waardoor ze langdurige prestaties kunnen leveren. Zelfs bij intensief gebruik gaan deze accu’s lang mee. Daarnaast worden zakelijke laptops vaak getest op betrouwbaarheid en gaan langer mee dan consumentenlaptops. Ze zijn gemaakt om de hele dag te gebruiken, vijf dagen per week. Dit betekent minder uitvaltijd en hogere productiviteit voor jou en je medewerkers. Een ander groot voordeel van zakelijke laptops is de stevige (vaak aluminium) behuizing waarmee de laptop gemaakt is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je hem stuk laat vallen.

Gaat er onverhoopt technisch gezien iets mis? Bij aanschaf van een zakelijke laptop krijg je vaak uitgebreide garantieopties en technische ondersteuning. Dat gaat verder dan standaardgarantie op consumentenlaptops. Bij eventuele problemen wordt je snel geholpen. 

Flexibiliteit en aansluitmogelijkheden 

Een ander voordeel van zakelijke laptops is de flexibiliteit. Wist je dat zakelijke laptops vaak voorzien zijn van speciale aansluitmogelijkheden voor dockingstations? Zo kun je een laptop met één klik aansluiten op alle randapparatuur. Hierdoor kun je werkplekken gemakkelijk aanpassen aan specifieke behoeften van medewerkers. Ook is het zo heel eenvoudig voor hybride medewerkers om te wisselen van werkplek.

Goed om te weten, consumentenlaptops ondersteunen vaak de nieuwste aansluitingen, zoals Thunderbolt-poorten. Zakelijke laptops ondersteunen juist vaker ook de oudere technologieën die op kantoor aanwezig zijn. 

Krachtigere zakelijke laptops 

In principe is iedere laptop geschikt voor mailen en tekstverwerking, maar wist je dat er speciale zakelijke laptops zijn voor zwaardere taken? Denk bijvoorbeeld aan laptops met sterke grafische kaarten en een kleurechte monitor voor grafisch ontwerp en videobewerking. Of denk aan een bijzonder krachtige processor voor data-analyse. 

Om te bepalen welke zakelijke laptop geschikt is voor jouw medewerkers, is het slim om hen in te delen in persona’s. Dit zijn categorieën waarbij je voor elk type medewerker de juiste IT-hardware bepaalt.  

Zakelijke laptop vaak een betere keuze 

Een consumentenlaptop lijkt misschien aantrekkelijk vanwege de lagere prijs, toch wegen de voordelen van een zakelijke laptop zwaar. Zakelijke laptops zijn namelijk beter beveiligd, zijn betrouwbaarder en bieden professionele ondersteuning. Neem de tijd om goed te kijken naar je behoeften en maak een weloverwogen keuze voor een laptop die perfect past bij wat jouw medewerker nodig heeft. 

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.