'Winkel uitkopen na wegtreiteren'

MKB-Nederland wil dat overheid verantwoordelijkheid neemt

15 december 2009

Overheden die ondernemers niet kunnen beschermen tegen stelselmatige treiterpartijen en doelbewuste vernielingen, zouden hen moeten uitkopen. Dat stelt MKB-Nederland. Daarmee ondersteunt de brancheorganisatie de huidige actie van de gemeente Amsterdam om een gedupeerde snackbarhouder uit te kopen.

Volgens MKB-Nederland geven twee ondernemers per maand er de brui aan omdat ze de intimidaties en vernielingen niet meer aan kunnen. "Het gaat om hele schrijnende gevallen', zegt woordvoerder Peter Hagemans. "Mensen die jaar in jaar uit met steeds ernstigere vormen van vernielingen te maken kregen. Bijna altijd wisten ze voor 99 procent zeker wie de daders waren. Maar die konden nooit gepakt worden. Dit maakt dat ze zich in de steek gelaten voelden door de overheid. Die hoort ervoor te zorgen dat ze kunnen ondernemen. Is dat niet het geval, dan dient de overheid haar verantwoordelijkheid te nemen', stelt hij.

Volgens Hagemans is het wegtreiteren van ondernemers een groot probleem waar veel te weinig aandacht voor is. "Dit is het topje van de ijsberg.' Het probleem speelt vooral in grote steden.

De gemeente Rotterdam kent het probleem. Maar daar zijn ze vooralsnog geen voorstander van het uitkopen van ondernemers. "Dat voelt als de wereld op zijn kop. Je moet de daders aanpakken', zegt PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst. Hij heeft onlangs een voorstel ingediend om een fonds op te zetten dat de geleden schade voor kleine ondernemers moet vergoeden. Dit omdat veel ondernemers die regelmatig geteisterd worden door vandalen de verzekering niet meer kunnen betalen of helemaal niet meer verzekerd kunnen worden.

Bron: Nederlands Dagblad