Zakenreis naar Amerika met een ESTA

Voor zaken naar de VS? Een ESTA is vaak al voldoende

01 mei 2018

Niets is boeiender en zakelijk interessanter dan een reis naar de States. Wel lijkt er een drempel te zijn, want voor Amerika geldt een visumplicht. Toch is zo’n visum niet altijd nodig. Voldoet je zakenreis aan bepaalde voorwaarden, dan is het aanvragen van een ESTA voldoende.

Eenmaal geland in de VS, moet je geduld oefenen: je staat in diverse rijen, en het gaat niet snel. Er worden vragen gesteld. Stempels gezet. De regels zijn niet altijd even duidelijk, de douaneambtenaren niet bijzonder vriendelijk – al komt in dat laatste de afgelopen jaren wel enige verandering. En dan zijn er de formaliteiten vóór de reis. Er bestaan diverse soorten visa voor Amerika; om die aan te vragen moet je naar het consulaat. Toch kunnen de formaliteiten enorm meevallen. Verdiep je eens in het Visa Waiver Program en kijk of je voor je zakenreis met een ESTA kunt volstaan.

Wat is een ESTA?

ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization. Zo’n ESTA is online aan te vragen; een afspraak maken bij het consulaat is niet nodig. Voor een van de diverse visa moet je wel naar het consulaat. Het is verstandig ruim voor je zakenreis naar de VS te controleren of je in aanmerking komt voor een ESTA. Hieronder staat op een rijtje wanneer je wel en wanneer je geen ESTA mag gebruiken voor een zakenreis naar Amerika.

Wanneer voldoet een ESTA?

Let op, als je voor je werk naar Amerika reist, kun je dus niet altijd gebruik maken van het ESTA! Als je bijvoorbeeld officieel in dienst treedt bij een Amerikaanse organisatie moet je een visum aanvragen. De meeste reizigers die in Amerika gaan werken voor hun eigen zaak of voor hun Nederlandse werkgever kunnen echter wél prima gebruik maken van het ESTA-systeem. Je bespaart zo tijd en geld: de procedure is eenvoudiger en goedkoper dan bij een visumprocedure.

In de volgende gevallen is het aanvragen van een ESTA voldoende voor je zakenreis naar Amerika:

 • Je gaat leveranciers of klanten ontmoeten in de VS;

 • Je gaat onderhandelingen voeren;

 • Je gaat naar een conferentie;

 • Je gaat naar een andere zakelijke bijeenkomst.

In de volgende gevallen voldoet het ESTA niet voor je zakenreis en heb je alsnog een visum nodig:

 • Je gaat een investering doen in Amerika;

 • Je gaat een bedrijf of handelsmaatschappij oprichten;

 • Je gaat journalistieke werkzaamheden uitvoeren;

 • Je gaat een mediaproductie maken;

 • Je treedt in dienst bij een Amerikaanse organisatie;

 • Je treedt in dienst bij de Amerikaanse vestiging van een Nederlands bedrijf.

Behalve je reisdoel zijn er enkele algemene eisen aan het gebruik van een ESTA:

 • Het verblijf in Amerika duurt korter dan 90 dagen;

 • Bij aankomst moet al een ticket voor de terugvlucht in je bezit zijn;

 • Er mag alleen worden gevlogen met lijnvluchten; privévluchten vallen hier niet onder;

 • Je mag na 2010 niet in Irak, Iran, Soedan, Syrië, Jemen, Somalië of Libië zijn geweest;

 • Je mag geen strafblad hebben, drugs gebruiken of besmettelijke ziektes hebben.

ESTA aanvragen

Het aanvragen van het ESTA doe je van begin tot eind online. Het systeem van US Customs and Border Protection verwerkt alles volledig en automatisch. Je vult het aanvraagformulier in, voldoet het verschuldigde bedrag (altijd goedkoper dan een visum) en wacht tot het ESTA wordt toegekend. Meestal laat het toekennen van een ESTA voor een zakenreis niet langer dan een paar uur op zich wachten. Het is echter verstandig de aanvraag al een paar dagen voor vertrek aan te vragen. Het systeem plukt er steekproefsgewijs een paar aanvragen uit; een medewerker van de Amerikaanse immigratiedienst pluist ze volledig uit. Dit gebeurt ook indien het automatische systeem niet zeker is van de goede bedoelingen van de reiziger. In beide gevallen kan een handmatige controle zorgen voor vertraging in de toekenning. Meestal niet meer dan enkele uren, in uitzonderlijke gevallen tot 72 uur.

Formulier

Je kunt de ESTA-reistoestemming voor je zakenreis naar Amerika met het ESTA-formulier aanvragen. Het invullen duurt niet meer dan vijf minuten en betalen kan eenvoudig en veilig met iDeal, Paypal, Bancontact of creditcard.