5 tips om je Engels te verbeteren

Van je eigen database tot meer CNN

17 december 2019

Inmiddels kunnen we allemaal bevestigen dat hoe beter je Engels spreekt, hoe professioneler, duidelijker en betrouwbaarder je overkomt als zakenpartner. Een goede reden om met je Engels aan de slag te gaan, toch? Met deze 5 tips til jij jouw Engels naar en hoger niveau.

Het is lastig om out of the blue te beginnen met het verbeteren van je Engels. Want waar haal je de tijd vandaan? Hoe kun je het beste aan de slag met het verbeteren van je Engels? En welke manieren werken wel en welke werken niet?

De beste manier blijft het volgen van een cursus of een les. Nu is dat in de wereld van een drukke professional niet altijd de handigste manier. Daarom vind je hier 5 praktische tips die je zelf kunt toepassen om je Engels te verbeteren en waar je geen zeeën van tijd aan kwijt bent. Als jij het kunt opbrengen om elke dag zo’n 15 minuten aan de slag te gaan, ben je binnen! 

Tip 1: Creëer een database

Leg een persoonlijke database aan met Engelse woorden die je vaak gebruikt of nodig hebt. Dit kan in Excel, maar ook in Word of Pages. Zet de woorden op thema of op alfabetische volgorde om ze makkelijk terug te kunnen vinden. Met zo’n handige database voorkom je dat je terugkerende woorden steeds moet opzoeken. Het scheelt echt enorm veel tijd. Gebruik voor het opzoeken van de vertaling bijvoorbeeld bab.la, een erg handig online woordenboek waarin de woorden in de context staan.

Tip 2: Vergroot je woordenschat

Merk je dat je wel heel vaak dezelfde woorden en zinnen gebruikt? Neem dan af en toe (zeg, 1 keer per week) de tijd om een synoniem voor deze woorden op te zoeken. Pak er een paar recente e-mails bij en je hebt het zo gedaan! En als je twee nieuwe woorden per dag leert, dan breid je je woordenschat in no time enorm uit. Hiervoor kun je de website Thesaurus.com gebruiken.

Je kunt ook afspreken om dit samen met je collega’s of medewerkers te doen. Zet het document met de woordenlijst dan op een centraal punt waar iedereen er bij kan. 

Tip 3: Lees

Inderdaad, lees. Zo eenvoudig kan het zijn. Het kunnen boeken zijn, websites of kranten, het is alleen heel erg belangrijk dat het je interesse heeft. Kies bij voorkeur iets vakgerelateerds. Lees bewust en zoek de woorden die je niet kent op. Lezen is heel goed voor je algemene taalontwikkeling, de woordvolgorde en je woordenschat. Plan vanaf vandaag elke dag 10 minuten lezen in in je agenda!

Je kunt bijvoorbeeld de website van BBC en CNN gebruiken voor een nieuwsoverzicht. Wil je meer algemene businessartikelen lezen? Kijk dan eens op Forbes Magazine.

Tip 4: Luister naar jezelf

Heb je het gevoel dat je als een ‘kaaskop’ klinkt wanneer je Engels spreekt? Check dan eerst of dit wel zo is, vraag het aan collega, een vriend/vriendin of maak een opname van jezelf. (Kan op elke smartphone.) Valt er nog wel wat te verbeteren?

Ga dan naar YouTube of naar de BBC en zoek een Engelstalige video uit. Het maakt niet uit of dit het nieuws, het weerbericht of iets heel anders is - zolang de spreker maar Engels als moedertaal heeft. Kijk en luister vervolgens heel aandachtig en doe het na. Oefen eerst een paar keer ‘droog’ en neem het vervolgens op. Wees kritisch en overdrijf! 

Tip 5 – Stel doelen

Leren is een continu proces en Engels is een vaardigheid. Zoals je bij een eigen bedrijf moet blijven werken om te blijven groeien en in een tuin moet zaaien om te kunnen oogsten, moet je ook de kennis van een vreemde taal bijhouden. En de kracht zit zeker in de herhaling.

Om het niveau van je Engels op peil te houden of te verbeteren, is het goed om jezelf een duidelijk doel te stellen. Maak het doel concreet en stel jezelf een deadline. Bijvoorbeeld: ‘Ik lees elke dag 10 pagina’s in een Engelse roman,’ of ‘Ik leer elke week 14 nieuwe woorden,’ of ‘Ik kijk elke week naar een Engelse detective.’ Reken uit hoeveel dit is over een jaar en houd dit bij. Het is vooral belangrijk om hier bewust mee bezig te zijn en zet deze vaste momenten in je agenda. Plan het in, net als sporten of een afspraak.

Auteur

Anneke Panella-Drijver