Verduurzamen voor ondernemers: zo staat het ervoor

Hoe zijn ondernemers ermee bezig?

23 juli 2018

Ondernemers zijn mensen met een visie, een idee, een missie. Ze zien kansen waar anderen problemen zien. Vooruitstrevende mensen dus. Maar zijn ze dat ook als het op het verduurzamen van hun bedrijf aankomt? Met het oog op de toekomst moeten we iets veranderen aan ons huidige energiegebruik. Hoe zijn ondernemers daar mee bezig?

Terwijl veel mensen in de zomer op vakantie gaan, wordt er nog hard gewerkt aan het klimaat- en energieakkoord door overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Dit akkoord en de Wet Milieubeheer maken dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt voor bedrijven. Reden genoeg om onderzoek te doen naar de stem van ondernemers in het MKB, dus dat deed Kantar TNS onder een representatieve groep mkb-ondernemers uit diverse branches in opdracht van Essent. Hier vind je de belangrijkste bevindingen. 

1. Wet Milieubeheer: belangrijk - maar niet bekend

De Wet Milieubeheer is de belangrijkste milieuwet, maar lang niet iedereen weet wat erin staat. Slechts 17% (!) van de ondervraagde ondernemers kent de inhoud van de wet. De rest kent de wet alleen van naam (37%) of heeft er zelfs nog nooit van gehoord (43%). Informatie over deze belangrijke wet verwachten ondernemers van de overheid, energieleveranciers, hun eigen netwerk, brancheverenigingen en installatiebedrijven.

2. Ondernemers hebben er geen geld voor, maar gebruiken ook geen subsidies

Er zijn meerdere subsidies om je bedrijf te verduurzamen, waaronder de SDE+, de EIA en de ISDE. Toch zijn deze subsidies niet bekend onder ondernemers uit het MKB. Zo kent slechts 12% de ISDE, 13% de SDE+ en is de EIA met 28% de bekendste uit dit lijstje. Terwijl daar wellicht grote winst te behalen valt, want de belangrijkste reden om (nog) niet te starten met verduurzamen in bedrijven is het gebrek aan financiële middelen.

3. Ook met weinig kennis is al 90% van de ondernemers aan de slag

De Wet Milieubeheer is nog geen algemene ondernemerskennis. Toch gaan veel ondernemers ‘gewoon doen’. 9 op de 10 ondernemers is al bezig met het verduurzamen van zijn bedrijf. De verlichting, gedragsregels, isolatie, verwarming en regeltechnieken zijn door ondernemers al aangepakt. Ook denken ondernemers al verder, want 4 op de 10 ondernemers wil binnen 3 jaar (verder) verduurzamen. Op de eerder genoemde gebieden met als toevoeging investeringen in zonne-energie.

4. Optimaal verduurzamen nog ver weg

Ondernemers in het MKB zijn ook zonder complete kennis dus al aan de weg van duurzaamheid aan het timmeren. Maar op de vraag of ze over 10 jaar zelfvoorzienend zijn, is slechts 3% van de ondernemers van mening dat hen dat lukt. Waar sommigen nog hoopvol zijn dat zij grotendeels (14%) of enigzins (43%) zelfvoorzienend zijn, is 40% van mening dat ook in 2028 nog helemaal niet te zijn. Werk aan de winkel dus!

Het hele onderzoek kun je hier downloaden en nalezen.