Op zakenreis naar India

Welk visum heb je nodig en wat moet je weten?

12 oktober 2018

Ga je op zakenreis naar India, dan weet je een ding zeker: het wordt een kleurrijke en volle reis. Maar voor je er bent, moet je nog wel dingen regelen. Een visum India en ruimte in je agenda.

Welk visum heb ik nodig op zakenreis in India?

First things first: om überhaupt naar India te mogen reizen moet je een visum India aanvragen. Dit geldt als toerist, maar ook als zakenreiziger. Sinds 2015 kun je dit gelukkig online regelen, India gebruikt hiervoor een e-visum.

Blijf je minder dan 60 dagen in India? Dan kun je gebruik maken van het e-visum. Sinds 2017 zijn hier 3 varianten van:

Als zakenreiziger en als toerist mag je met dit visum het land twee keer betreden, zolang het geldig is. Je kunt je verblijf van max. 60 dagen dus opdelen in meerdere delen.

Wil je langer dan 60 dagen blijven, in India studeren of in dienst treden bij een Indiase werkgever? Dan kun je geen e-visum aanvragen. Mogelijk kom je in aanmerking voor een fysiek visum - een sticker in je paspoort. Dit fysieke visum kun je alleen aanvragen bij de Ambassade van India in Den Haag of bij een Visa Application Center.

Hoe zit het met geldigheid van een visum India?

Met de Nederlandse of Belgische nationaliteit is het visum 60 dagen geldig, vanaf de eerste dag dat je aankomt in India. Op het aanvraagformulier van je visum India zet je de geplande aankomstdatum, deze mag 30 dagen afwijken van je daadwerkelijke aankomstdatum.

 • Ook zitten er een aantal voorwaarden aan het reizen met een e-visum:

 • Je mag in India aankomen via een van deze zeehavens: Cochin, Goa, Kochi, Mangalore. Of via een van deze luchthavens: Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Benares, Bengaluru, Bangalore, Bombay, Calcutta, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Gauhati, Guwahati, Haiderabad, Hyderabad, Jaipur, Karipur, Kochi, Kolkata, Kovai, Lucknow, Madras, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Poona, Tiruchirapalli, Trichinopoly, Trivandrum, Thiruvananthapuram en Varanasi. Je mag India wel op andere plekken verlaten, maar moet je altijd afmelden bij een Immigration Check Post. Deze vind je op de gebruikelijke locaties waar je India kan verlaten.

 • Er zijn een aantal regio’s niet toegankelijk zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de ambassade van India: Arunachal Pradesh, Manipur, Mizoram, Nagaland en Sikkim.

 • Je moet het e-visum uitprinten en bij je paspoort bewaren.

Hoe moet ik een visum India aanvragen?

In de meeste gevallen kun je het visum voor jouw zakenreis naar India dus online aanvragen. Je kunt je visum voor India aanvragen in het Nederlands, dan heb je dit nodig:

 • Een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is op het moment dat je in India aankomt.

 • Een duidelijke scan of foto van je paspoort, een recente foto en een foto van je visitekaartje.

Op zakenreis naar India: wat moet ik nog meer weten?

India is een groot land waar een heel andere (zaken)cultuur heerst dan in Westerse landen. Daarom nog een paar tips om je zakenreis naar India optimaal voor te bereiden:

 • Reis met anderen. India kan overdonderend zijn. Het is er druk, de taal is druk en er zijn andere sociale omgangsvormen. Vindt dan maar eens je weg, zowel op de kaart als richting je zakelijke doelen. Samen weet je meer en kun je de indrukken beter plaatsen.

 • Houd ruimte in je agenda, plan ongeveer 60% van je tijd. India is een netwerkland, waardoor je van de ene meeting zo doorrolt in een andere. Iedereen kent wel iemand die voor jou relevant is. 

 • Zorg voor een opgelade telefoon. Afspraken inplannen gebeurt vaak last-minute en in 90% van de gevallen per telefoon. Heb je geen antwoord gekregen op je mail? Dat gebeurt. Bel van tevoren nog om je aankomst door te geven. 

 • Investeer in de relatie. Praat niet gelijk over zaken, maar leer mensen kennen. Indiërs leren (potentiële) zakenpartners graag eerst kennen. Word je uitgenodigd om bij iemand thuis te komen eten of om familie te ontmoeten? Well done! Het is essentieel om op lange termijn succesvol te zijn in India.

 • Neem een bescheiden houding aan en oordeel niet. Je gaat in India geconfronteerd worden met enorme cultuurverschillen. De grote sociaal-economische verschillen, de bijzonder flexibele manier waarop men met tijd omgaat, de gearrangeerde huwelijken en het altijd ‘ja’ zeggen op gesloten vragen zijn slechts een paar bijzonderheden… Valt je iets op? Stel daar dan vragen over in plaats van erover te oordelen.