Stop met piekeren over de betaling van jouw zakelijke facturen

Blog Johan Geerom - Euler Hermes

11 september 2019

Wist je dat één op de vier bedrijven -wereldwijd gezien- 90 dagen op hun geld moet wachten? Je zou het niet zeggen, maar hoe goed de economie ook draait, het betaalgedrag verslechtert alleen maar. Nou mogen wij in Nederland niet klagen, want wij staan mondiaal gezien in de top 5 van best betalende landen. Maar we exporteren wel veel, dus ‘slecht betalen’ ligt wel degelijk bij veel ondernemers op hun bord. En ook in Nederland kan je elke dag met wanbetaling worden geconfronteerd. Want hoe weet je zo zeker dat jouw afnemer morgen niet failliet gaat?   

Euler Hermes onderzoekt het betaalgedrag wereldwijd. Als we alle nota’s in de wereld op één hoop vegen, dan duurt het in 2018 gemiddeld 67 dagen voordat een factuur wordt betaald. Dat was een paar jaar geleden nog 64 dagen. Oftewel: je moet steeds langer op jouw geld wachten!

"Stel jezelf continu de vraag: Hoe groot is de impact van wanbetaling op jouw eigen bedrijfscontinuiteit?"

Is het erg dat jij langer op jouw geld moet wachten? Dat verschilt natuurlijk van bedrijf tot bedrijf. Het gaat om de hoeveelheid werkkapitaal die je kwijt bent omdat jouw geld ‘vastzit’ in orders die nog betaald moeten worden. Geld dat je hard nodig hebt om jouw eigen groei te financieren. Als het vastzit, zal je het anders moeten oplossen. Ondernemers die dit herkennen, hebben een liquiditeitsprobleem. Dat kan zo hoog oplopen dat de voortgang van jouw bedrijf wordt bedreigd.

Wat is een logische reactie in deze situatie? Dat je de facturen die jij binnenkrijgt ook later gaat betalen. En zo kan een hele sector door eigen toedoen verstrikt raken in financiële krapte. Met alle gevolgen van dien. Sectoren waar nota’s het langst open staan, zijn elektronica, bouw en machinebouw. Daar is 90 dagen niks bijzonders. Meer dan de helft van alle maakbedrijven in ons land kampt met liquiditeitsproblemen. Drie op de tien bedrijven vrezen hierdoor zelfs voor hun voortbestaan. Slecht betaalgedrag kost de Nederlandse economie jaarlijks zo’n 7 miljard euro.

Wanbetaling komt op alle niveaus voor

Kijken we naar de kleinere bedrijven, die lopen vaak aan de leiband van de grote jongens die de condities bepalen. Maar ook de grote concerns kunnen hard geraakt worden. Wanbetaling gaat vaak vooraf aan faillissementen. Als er iets opvalt de laatste jaren is dat juist steeds grotere bedrijven omvallen. To big to fail bestaat niet meer. En dat is uiterst zorgwekkend. Vooral omdat deze ontwikkeling een scherpe lijn omhoog laat zien. Als Euler Hermes zien we nog geen tekenen dat deze trend afbuigt.

En het is ook nog eens dicht bij huis. Europa telt de meeste grote faillissementen. De reden waarom grote bedrijven omvallen, verschilt per sector. Vooral de retail kampt met digitale disruptie, agrifood worstelt met de grondstofprijzen, de bouw moet dealen met een hoge schuldgraad, stijgende kosten en personeelstekort. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de technologische vernieuwing alle bedrijven bedreigt die niet mee kunnen/kunnen innoveren.

Hoe kan jij je tegen deze dreiging van wanbetaling en faillissementen beschermen?

Euler Hermes kan jou helpen! Bijvoorbeeld met een kredietverzekering. Hiermee bescherm je jouw bedrijf tegen de schade die je bedrijf oploopt als een klant de factuur niet heeft betaald. Jouw cashflow blijft hierdoor gewaarborgd. Als ondernemer heb je allerlei redenen om deze ‘kopzorg’ af te kopen. Dat geldt helemaal als je veel exporteert. Een politieke crisis om de hoek, zoals de Brexit, kan je al de das om doen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Voor ondernemers met een zakelijke omzet tot 2,5 miljoen euro heeft Euler Hermes nu een nieuwe kredietverzekering: Omzet Garant. Je sluit deze verzekering eenvoudig online af via de Rabobank. Omzet Garant in het kort:

  • Euler Hermes vergoedt 70% van je factuur als een klant zijn factuur niet betaald heeft of failliet is gegaan.

  • Binnen 7 dagen betaalt Euler Hermes je de schade die jouw bedrijf oploopt als klanten de facturen niet meer kunnen betalen.

  • Je betaalt een vaste lage maandpremie, al mogelijk vanaf € 100 per maand.