Corona: ondernemen in België of Duitsland

Ondernemen in de grensgebieden

19 mei 2020

Er wordt steeds meer bekend over de maatregelen die de Nederlandse overheid neemt om Nederlandse ondernemers tegemoet te komen en te helpen in de coronacrisis. Maar wat als je onderneemt vlakbij of over de grensgebied met België of Duitsland? Van welke (Nederlandse) maatregelen kun je in welke gevallen gebruik maken?

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom corona en ondernemen?

Word lid van MKB Servicedesk

Veel zelfstandig ondernemers komen in financiële problemen, omdat ze door de corona-maatregelen inkomsten mislopen. De overheden in België, Duitsland en Nederland helpen ondernemers met financiële ondersteuning. Over het algemeen geldt: Welke ondersteuning je kunt krijgen, hangt af van het land waarin je woont. Ook al is dit niet hetzelfde land waarin je werkt. 

Nederlandse maatregelen

De Nederlandse overheid heeft op 17 maart een aantal maatregelen voor ondernemers gepresenteerd. Enkele daarvan zijn inmiddels ook al open. Hier een overzicht van de maatregelen en waar je als grensgeval gebruik van kunt maken. 

  • De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) is het Noodloket van eenmalig €4.000. Hier kun je gebruik van maken als je onderneming een fysieke vestiging in Nederland heeft, waarvan het vestigingsadres is geregistreerd bij de KVK. 

  • De NOW, Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud, is de tegemoetkoming voor 90% van je loonkosten. Ook hier kun je gebruik van maken als je bedrijf een Nederlands vestigingsadres heeft. 

  • De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is de aanvulling van je inkomen als zelfstandig ondernemer tot bijstandsniveau. Hier kun je alleen gebruik van maken als je in Nederland woont en (onder andere) in Nederland werkt. 

  • Als je bedrijf in Nederland is gevestigd maar je woont in het buiten land, kun je vanaf 18 mei gebruik maken van een lening voor bedrijfskapitaal van maximaal €10.157 tegen 2% rente. Die kun je aanvragen bij de gemeente Maastricht

  • Je kunt gebruik maken van de regelingen van de Belastingdienst als je in Nederland belasting betaalt. Zo kun je uitstel van betaling aanvragen en verlaging van de voorlopige aanslag. 

België: maatregelen en de grensovergang

Een overzicht van de steunmaatregelen van de Belgische overheid vind je op de website van VLAIO (Vlaamse Agentschap Innoveren & Ondernemen) en van werkgeversorganisatie Unizo.  België heeft de grens met Nederland gesloten voor niet-essentiële reizen. Als je een cruciaal beroep hebt, kun je een vignet aanvragen, zodat je sneller door grenscontroles komt. Meer informatie over reizen naar België met een vignet vind je hier. Voorlopig zijn er (nog) geen beperkingen in het goederenverkeer tussen Nederland en België. 

Duitsland: maatregelen en de grensovergang

Een overzicht van de steunmaatregelen van de Duitse overheid vind je op de website van de Bondsregering. Deze steun wordt Schutzschild genoemd en bevat onder andere de Duitse variant van arbeidstijdverkorting (Kurzarbeitergeld) en een aantal belastingmaatregelen. Daarnaast kunnen de Duitse deelstaten strengere regels instellen dan de landelijke richtlijnen. Voor de meest actuele informatie kun je het best terecht bij het Duitse Ministerie van Gezondheid.  De grens tussen Nederland en Duitsland is momenteel nog open. Ook op goederenvervoer gelden nog geen beperkingen. Wel wordt (zowel door de Nederlandse als Duitse regering) geadviseerd om alleen te reizen als dit echt noodzakelijk is. Check altijd vooraf het reisadvies voor Duitsland

Auteur

Evelien Mulder

Als content marketeer help ik onze partners met het bereiken van onze doelgroep: ondernemers. Eigenlijk creëer ik een win-win-win-situatie: wij bieden de ondernemer gratis relevante content, zoals een kennisartikel, whitepaper of bedrijfsscan. Deze content wordt gesponsord door een partner, die hiermee ondernemers bereikt. De derde win? Ik draag bij aan onze missie: Verhalen maken die verbinden. Ik ben begonnen bij MKBSD als ondernemerssupporter, ik ondersteunde ondernemers via onze verschillende platformen. Door deze ervaring weet ik als contentmarketeer precies welke uitdagingen, problemen en kansen ondernemers in hun dagelijks ondernemersleven tegenkomen.