Korte verblijftijd Poolse uitzendkrachten

6 Op de 10 Polen blijven korter dan 4 maanden

18 juli 2014

Zes op de tien Polen en andere Oost-Europeanen die in ons land via uitzendbureaus werken, blijven hier minder dan vier maanden. Een groep van 3 procent werkt langer dan een jaar in Nederland. Maar de meeste Oost-Europese uitzendkrachten blijven voor een korte periode om vervolgens na een tijdje weer terug te keren om nogmaals in ons land te werken.

Dat concludeert de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) donderdag op basis van onderzoek onder de eigen leden. In totaal werken jaarlijks in Nederland ongeveer 100.000 Oost-Europeanen uit een van de landen die sinds 2004 lid zijn van de Europese Unie. Volgens de ABU komen 35.000 via een uitzendbureau dat is aangesloten bij de brancheorganisatie, aan de slag.

Huisvesting

Uitzendbureaus gebruiken over het algemeen 'gewone' woningen en vakantiehuisjes om de Oost-Europeanen te huisvesten aldus vakantiewoningenverhuur.nl. Ongeveer 80 procent van de ABU-leden gebruikt reguliere huisvesting. Daarnaast doet 68 procent een beroep op recreatiebungalows. Ruim een derde maakt ook gebruik van hotels of pensions en een op de vijf zet stacaravans in of gebruikt gebouwencomplexen, waarin woonheden gemaakt zijn.

Bijna de helft (45 procent) van de uitzendbureaus is negatief over de beschikbaarheid van goede onderkomens. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) erkende onlangs dat er problemen zijn in bepaalde stadswijken en dorpen. Hij vreest ook dat als de huisvesting niet verbetert, vooral de Polen steeds moeilijker naar Nederland te halen zijn, terwijl in veel sectoren het buitenlands personeel juist hard nodig is om vacatures te vervullen.

Seizoensarbeid

De meeste Oost-Europese uitzendkrachten doen hier seizoensarbeid in de land- en tuinbouw. Bijna drie kwart is ook lager geschoold en heeft een diploma op bijvoorbeeld vmbo-, mavo of lbo-niveau.

Ongeveer een kwart van de ABU-leden is gespecialiseerd in buitenlands personeel. Van alle buitenlandse uitzendkrachten heeft volgens de ABU 69 procent de Poolse nationaliteit. Minder dan 1 procent komt uit Bulgarije en Roemenië die sinds 2007 EU-lid zijn. Voor inwoners uit deze landen moet nog een werkvergunning worden aangevraagd.

Bron: www.zibb.nl / www.vakantiewoningenverhuur.nl