Behandeling Wetsvoorstel Markt en Overheid weer uitgesteld

Oneerlijke concurrentie van overheidsinstellingen moet worden aangepakt

15 december 2009

MKB-Nederland vindt het onbegrijpelijk dat de Tweede Kamer opnieuw geen raad weet met het wetsvoorstel Markt en Overheid, dat gemeenten beperkingen oplegt als ondernemende overheid.

Behandeling wetsvoorstel wederom uitgesteld

De Kamer zou het al vijftien jaar in discussie zijnde onderwerp woensdag definitief behandelen, maar heeft dat te elfder ure weer uitgesteld. Hierdoor blijven duizenden ondernemers oneerlijke concurrentie ondervinden van overheidsinstellingen. In het voorstel worden overheidsbedrijven verplicht om integrale kostprijzen te rekenen voor producten of diensten. Daarbij mag er ook geen gebruik worden gemaakt van exclusief verkregen gegevens of vermenging van publieke en commerciële taken.

Ondernemers lopen tot €2 miljard mis

De regels hebben betrekking op economische activiteiten van provincies, gemeenten en waterschappen ter waarde van zo’n €2 miljard per jaar. Europese mededingingsregels alleen voorzien hier niet in. Als het immers niet grensoverschrijdend is of onder de grens van € 200.000 blijft, gaat Europa daar niet over. Het enige wat ondernemers vragen is dat overheidsbedrijven de concurrentie niet mogen vervalsen, tenzij een wel heel bijzonder publiek belang hiermee is gediend.

Diverse braches ondervinden hinder

Markt en Overheid gaat over bijvoorbeeld gemeentelijke plantsoenendiensten die hoveniersbedrijven van de markt af drukken, sportkantines die reguliere horeca verdringen, grond onder de kostprijs verhuren aan openbare tennisbanen (verenigingen betalen de volle mep) en gemeente-ambtenaren die voor 24 miljoen euro aan omzet bij fotografen wilden wegsnoepen (pasfoto’s!).

MKB-Nederland dringt aan op een snelle aanname van het voorstel. 

Bron: MKB-Nederland