Wat is een VAR-verklaring?

Wanneer heb je een VAR-verklaring nodig en hoe vraag je hem aan?

02 februari 2016

Werk je als zzp'er, freelancer of interim-manager voor een opdrachtgever? Vraag dan een VAR-verklaring aan. Hiermee krijg je duidelijkheid of je opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en afdragen over je inkomsten.

Eerste hulp bij belastingzaken voor starters

Let op: de VAR-regeling wordt per 1 mei 2016 vervangen door de wet dba. Lees hier alles over deze wet. 

Een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) is een verklaring waarmee de Belastingdienst beoordeelt of je opdrachtgever verplicht is om loonbelasting en sociale premies te betalen over de werkzaamheden die je uitvoert. Belangrijk om te weten, zeker met het oog op inkomstenbelasting die je moet betalen als ondernemer.

Welke typen VAR zijn er?

Binnen acht weken hoor je welk type VAR bij je situatie past. Dat kan ‘loon uit dienstbetrekking’, ‘winst uit onderneming’ (VAR-wuo), ‘inkomsten uit werkzaamheden voor rekening en risico van uw vennootschap’(VAR-dga) of  ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ (VAR-row) zijn. Meer hierover in het artikel ‘Welke typen VAR zijn er?’.

Hoeveel VAR-verklaringen heb ik nodig?

Je vraagt een VAR aan voor dezelfde soort werkzaamheden die je voor één of meer opdrachtgevers uitvoert. Schrijf je dus artikelen voor de regionale krant en artikelen voor een landelijke weekblad? Dan hoef je maar één VAR aan te vragen. Maar ontwerp je een website voor de ene opdrachtgever en schrijf je daarnaast teksten voor een landelijk weekblad? Dan heb je twee VAR-verklaringen nodig.

Op welk moment vraag ik een VAR aan?

Het hele jaar door kun je een VAR aanvragen. Na de beoordeling van de Belastingdienst is deze VAR tot het einde van het kalenderjaar geldig, tenzij je opdracht doorloopt na 1 januari. Dan is je VAR nog maximaal een jaar geldig. Vanaf 1 september kun je alvast een aanvraag doen voor het volgende kalenderjaar.

Hoe vraag ik een VAR aan?

Via een online formulier van de Belastingdienst kun je vanuit huis een VAR-verklaring elektronisch aanvragen en versturen. Liever een vertrouwde papieren versie? Dat kan ook. Daarvoor kun je een aanvraagformulier downloaden via het tabblad downloads op deze site. Via de door jou ingevulde gegevens blijkt bij de Belastingdienst of er sprake is van één of meerdere opdrachtgevers, of je een financieel risico loopt, of je zelf mag bepalen hoe je de opdracht uitvoert en of je vervangbaar bent door iemand anders. Dit alles heeft gevolgen voor het type VAR dat je krijgt.