De Innovatievouchers zijn er weer

Kennis inkopen met subsidie van de overheid

22 februari 2010

Vanaf 23 februari kunnen ondernemers weer gebruik maken van de Innovatievoucher. De pilot met private vouchers uit 2009 krijgt daarmee een vervolg. Met een voucher kan je een kennisvraag over het vernieuwen ven een product, proces of dienst laten beantwoorden door publieke of private kennisinstellingen.

Een innovatievoucher is een soort waardebon waarmee een ondernemer externe kennis kan inkopen. In totaal zijn er in 2010 weer 6200 publieke en 2000 private vouchers te vergeven. De publieke vouchers moeten worden besteed bij publieke kennisinstellingen, zoals universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen. Deze voucher kan ook worden ingezet om de kosten van het aanvragen en verkrijgen van een octrooi te vergoeden. Private vouchers moeten worden besteed bij private kennisleveranciers, zoals ingenieursbureaus.

Er zijn kleine en grote vouchers. De kleine vertegenwoordigen een waarde van € 2.500,-, de grote een waarde van € 7.500,-. Bij de grote publieke vouchers geldt een eigen bijdrage van een derde van het totale bedrag, terwijl bij de grote private vouchers een verplichte bijdrage van 50 procent geldt.

Als je gebruik wil maken van zo'n private voucher, moet je dit in samenspraak doen met een adviseur van het landelijke innovatienetwerk Syntens. Bij een aanvraag voor een publieke voucher kan je zelf aangeven of je onderneming behoefte heeft aan dergelijke ondersteuning.

Voor beide vouchers geldt: op is op.

Voor meer informatie over de Innovatievouchers, kun je contact met AgentschapNL opnemen.