Hoe vul ik het aanvraagformulier voor mijn VAR-verklaring in?

En hoe beoordeelt de Belastingdienst mijn aanvraag?

02 februari 2016

Als je werkzaam bent als zzp'er, freelancer of interim-manager, heb je een VAR-verklaring nodig. Wat kun je verwachten van het aanvraagformulier voor deze VAR?

Let op: de VAR-regeling verandert op 1 mei 2016 in de wet dba. Lees hier alles over deze wet.

Waar vraag ik een VAR aan?

Je kunt je VAR-verklaring online aanvragen bij de Belastingdienst via deze link. Je ondertekent hem met je DigiD en binnen een paar weken krijg je je VAR-verklaring per post thuisgestuurd. Je kan ook een aanvraagformulier printen, met de hand invullen en met de post verzenden.

Het formulier

Het aanvraagformulier is ingedeeld in vijf delen: je persoonlijke gegevens, je VAR-werkzaamheden, je inkomsten, je werkwijze en de ondertekening.

Deel 1: 'Uw gegevens'

Hier vul je je eigen naam in zoals die in je paspoort staat. Vul dus niet de naam van je bedrijf in. Ook bij het adres moet je je eigen adres invullen en niet een postbusnummer. Het BSN (Burgerservicenummer) is je voormalige sofinummer en bestaat uit 8 of 9 cijfers. Als jouw BSN uit 8 cijfers bestaat, voeg je aan het begin een 0 toe (12345678 wordt 012345678). Als je een verklaring aanvraagt voor dit jaar, houdt dit in dat de VAR-verklaring terugwerkt tot het moment dat je met je werkzaamheden begon. Soms is dat vanaf 1 januari. In de volgende artikelen behandelen we de belangrijkste punten van deel 2, 3 en 4. Deel 2: "Uw Var-werkzaamheden" Deel 3: "Uw inkomsten" Deel 4: "Uw werkwijze"

Hoe beoordeelt de Belastingdienst mijn VAR-aanvraag?

De Belastingdienst bekijkt het formulier in zijn totaliteit en analyseert dus ook de onderlinge samenhang van je antwoorden. Op basis daarvan bepalen ze voor welke VAR-verklaring je in aanmerking komt: VAR-wuo, VAR-dga, VAR-loon of VAR-row. Voor het verkrijgen van een VAR-wuo of VAR-dga zijn onder andere de volgende punten belangrijk: de verhouding tot je opdrachtgevers, de mate van ondernemersrisico, je kapitaal en het aantal klanten. Voor de elf belangrijkste aandachtspunten en de bijbehorende vragen op het aanvraagformulier verwijzen we je naar bladzij 10 van de download.

Bron: Indicator