Nederlandse ondernemer heeft weinig ambitie

Denemarken beste land voor ondernemers

28 april 2011

In vergelijking met hun buitenlandse collega's, zijn Nederlandse ondernemers weinig ambitieus en innovatief. Ondanks dat neemt Nederland een hoge positie in op de internationale ondernemerslijst: plek tien.

In deze internationale ondernemerslijst staan in totaal 71 landen, een tiende plek is dus zo gek nog niet. Toch blijkt uit een onderzoek van Zoltan Acs en László Szerb van de London School of Economics dat er voor Nederlanders ondernemers nog heel veel winst te behalen is. Zo worden Nederlandse studenten niet genoeg gestimuleerd om te kiezen voor het ondernemerschap.

Nederlandse overheid

In Denemarken doen de ondernemers het het beste, gevolgd door Canada en de Verenigde Staten. Nederland heeft haar tiende plaats vooral te danken aan het ondernemersklimaat. Echter, ook al probeert de overheid het innoverend ondernemen te stimuleren, Nederlandse ondernemers maken er weinig gebruik van en innoveren maar mondjesmaat. Een gevolg daarvan is dat de groei van ondernemingen wordt geremd.

Mentaliteitsverandering

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken zegt in een reactie op het onderzoek in de Telegraaf  dat er nog een wereld te winnen is voor Nederlandse ondernemers. Verhagen vindt dat er een mentaliteitsverandering moet komen bij ondernemers. Het kabinet zorgt al voor meer durfkapitaal voor startende ondernemers, maar starters zouden naar zijn mening ook meer moeten aankloppen bij informele investeerders. Zij beschikken over middelen om ondernemers te financieren en ze hebben kennis en een goed netwerk. Hiermee kunnen deze informele investeerders ondernemers prikkelen om verder te groeien.

Bron: de Telegraaf

Auteur

Lenneke Arts