Wat doet een expediteur?

Het verschil tussen een transporteur en expediteur

05 maart 2020

Voor internationaal transport van goederen moet je aan de nodige formaliteiten voldoen. Daar is specialistische kennis voor nodig. Heb je die kennis niet en ook geen tijd om je erin te verdiepen? Dan is het slim om een expediteur in te schakelen.

Creëer een voorsprong met taal

Whitepaper Eerste hulp bij exporteren

Een expediteur is iets anders dan een transporteur. De laatste is puur verantwoordelijk voor het vervoer van de goederen. Expediteurs zijn echt bemiddelaars. Ze zorgen ervoor dat jouw goederen op de snelste en meest efficiënte manier worden vervoerd. Een expediteur onderhandelt over de prijs, stelt contracten op, verzorgt de vrachtbrief, het manifest en de afrekening. Ook staat hij borg voor vrachtpenningen en invoerrechten, verzekert de goederen, geeft advies, organiseert het vervoer van deur tot deur en kan voor opslag zorgen. 

Administratie

Een ander werkje dat de expediteur je uit handen kan nemen, is de administratie. Zo kan een expediteur vergunningen voor je aanvragen en douaneformaliteiten voor je verzorgen. Omdat hij bekend is met de douaneregelingen, kan hij alle procedures veel sneller afhandelen dan wanneer je het zelf zou doen.  

Groupage

Een expediteur kan ook groupagediensten aanbieden. Ze groeperen dan kleinere zendingen van meerdere ondernemers tot een grotere lading. Dat scheelt in de kosten. Via Fenex, de brancheorganisatie van expediteurs en logistieke dienstverleners, kun je een expediteur vinden. 

Zelf transport regelen

Je kunt er ook voor kiezen om zelf alle taken van de expediteur op je te nemen. Je kiest dan zelf de juiste vervoerder, vergelijkt zelf tarieven voor het transport, zorgt zelf voor alle nodige vervoersdocumenten en contracten en handelt alles zelf met de douane af.

Ondernemen over de grens gaat makkelijker als je de taal van de ander spreekt en de zakelijke cultuur begrijpt. Zet die extra stap en investeer tijd en energie om een voorsprong op te bouwen bij internationaal zakendoen. Leer hier meer over de mogelijkheden. 

Auteur

Liesbeth Meenink