Stappenplan voor organisatie logistiek

Een stappenplan om de logistiek bij internationale handel goed te organiseren

03 april 2020

Bij 'logistiek' denken mensen vaak meteen aan transport, maar dat is slechts een klein aspect van het totale logistieke proces. Je moet namelijk behoorlijk wat regelen voordat jouw zending met een vrachtwagen of vliegtuig naar het land van bestemming vertrekt.

Creëer een voorsprong met taal

Gratis whitepaper Eerste hulp bij logistiek

Waar je tijdens het regelen van je logistiek allemaal aan moet denken en hoe andere ondernemers het hebben aangepakt, lees je in dit overzichtsartikel. Inclusief links naar meer artikelen. Zo kan je je logistieke processen in goede banen leiden. 

Wat is logistiek?

Logistiek is, zoals gezegd, meer dan alleen het transport van de ene naar de andere plek. Het is een verzamelterm voor alles wat komt kijken bij het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van een stroom aan goederen vanaf de eerste tot de laatste fase. 

Manieren van vervoer

Je product van A naar B krijgen heeft nog aardig wat voeten in de aarde. Ten eerste moet je je bedenken met welk vervoersmiddel je het transport gaat doen. Ook heb je verschillende transportdocumenten en verzekeringen nodig en krijg je te maken met de douane.

Producten vervoeren naar & uit het buitenland

Als je een zending naar het buitenland opstuurt, wil je natuurlijk dat het zo snel mogelijk en onbeschadigd bij de ontvanger aankomt. Die verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de transporteur, maar ook bij jou. Zorg daarom voor een goede verpakking en de juiste documentatie.  

Gevaarlijke goederen vervoeren

Elke dag worden honderdduizenden tonnen gevaarlijke stoffen vervoerd in Nederland. Om dit zo veilig mogelijk te doen, gelden speciale transportregels. Wil je gevaarlijke stoffen vervoeren? Dan krijg ook jij te maken met deze regels. Vervoerder TNT is bevoegd om gevaarlijke voorwerpen te transporteren. Op de website van TNT vind je een overzicht van verschillende gevarengoederen en de procedure. 

Goed om te regelen

Als je deelneemt aan het internationale handelsverkeer, kun je bij de douane de status van Authorised Operator aanvragen. Met zo’n certificaat bewijs je dat je een betrouwbare partij bent. 

Tips van expert en ondernemers

  • Frans Cruijssen van Argusi: “Een alternatief dat de laatste jaren steeds meer doorbreekt, is horizontale samenwerking, ofwel logistieke samenwerking tussen bedrijven die eenzelfde functie hebben in de aanvoerketen van verschillende producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan producerende bedrijven die samen transport gaan organiseren, vervoerbedrijven die gebundeld distribueren of groothandels die voorraden uitwisselen. Deze samenwerkingen hebben de potentie om grote kostenbesparingen en/of kwaliteitsverbeteringen te bereiken. Voor enkele voorbeeldprojecten van horizontale samenwerking in het mkb kunt je bijvoorbeeld een kijkje nemen op www.goederenstromen.nl.” 

  • Dirk Muller van Marktrade: “We proberen samen met iedere klant voordelen te zoeken in de logistieke keten. Hebben zij bijvoorbeeld een efficiënt transportsysteem en capaciteit vrij op retourtransporten vanuit hun winkels, dan kunnen wij daarvan profiteren. Dat is vaak goedkoper dan wanneer we het via ons eigen warehouse regelen.” Lees hier het hele interview met Dirk Muller

  • Gerard Kool van Senz Umbrella's: “De Incoterms 2010 vormen echt een rode draad in onze import en export. Het handige is dat ze internationaal erkend zijn, een Chinees weet dus ook wat FoB betekent. Daardoor is het essentieel om je er goed in te verdiepen. Ik heb bijvoorbeeld mezelf geschoold door een meerdaagse cursus te doen over export.” Lees hier het hele interview met Gerard Kool 

  • Dirk Jasper van Barnyard Far East: “Logistiek lijkt moeilijker dan het is, want eigenlijk is het wiel al uitgevonden. Gewoon een kwestie van een beetje de weg weten. We produceren in China en daar zitten allemaal westerse forwarders, waarmee je uitstekend je spulletjes naar Nederland kunt krijgen. Er zit wel een flinke papierwinkel aan vast. Vooral de invoerrechten, dat is een aandachtsgebied waarop je de dingen goed moet uitzoeken, anders kun je voor rare dingen komen te staan.” Lees hier het hele interview met Dirk Jasper 

  • Ruud Goesten van A Brand New Day: “Ik vind het logistieke aspect helemaal niet leuk om te doen en besteed het dan ook met alle liefde uit. Samen met een aantal andere drankmerken zijn we eigenaar van een gezamenlijke logistieke partner, die ervoor zorgt dat de lading wordt gelost en afgeleverd bij de klant, zoals supermarkten en horeca. Ook beheren ze de voorraad, regelen ze de zaken met de douane, handelen ze orders af. Zo kan ik me focussen op wat ik wel leuk vind: marketing en sales.” Lees hier het hele interview met Ruud Goesten

Handigelinks

Ondernemen over de grens gaat makkelijker als je de taal van de ander spreekt en de zakelijke cultuur begrijpt. Zet die extra stap en investeer tijd en energie om een voorsprong op te bouwen bij internationaal zakendoen. Leer hier meer over de mogelijkheden. 

Auteur

Liesbeth Meenink