Mkb minder innovatief door crisis

Aandeel innovatieve ondernemingen op laagste niveau in dertien jaar

16 november 2011

Door de economische crisis zijn mkb-bedrijven minder innovatief geworden. Sinds 2007 is het aantal innovatieve ondernemingen hard gedaald. In 2011 heeft het aandeel zelfs het laagste niveau in dertien jaar bereikt. Dat blijkt uit onderzoek van het EIM.

Dat ondernemers in economisch slechte tijden minder bereid zijn om geld te steken in innovatie, blijkt wel uit de cijfers: In de afgelopen drie jaar heeft iets minder dan de helft (48 procent) tenminste één innovatie gerealiseerd. In 1999 lag dat percentage nog op 87 procent. Bedrijven investeerden toen veel in nieuwe producten en ICT-toepassingen dankzij de internethype

Minder samenwerken

Minder innovativiteit houdt vooral in dat bedrijven minder samenwerken om vernieuwingen te ontwikkelen. Ook zijn er veel minder mkb-bedrijven met medewerkers die zich specifiek bezighouden met innovatie. Externe kennis wordt nog wel veel gebruikt. 

Als we kijken in welke sectoren het aantal innovatieve mkb'ers het meest is gedaald, zijn dat de horeca en overige dienstverlening. In de industrie, groothandel en communicatie was de daling minder sterk. 

Bron: EIM

Lees hier het volledige rapport