Ondernemen, waarom zou je?

De beste redenen om voor jezelf te beginnen

21 september 2012

Ook vol ideeën en wilde plannen. Lonkt de vrijheid? We zetten de besteredenen om te gaan ondernemen op een rij. Maar pas op voor valkuilen…

Liever een kleine baas, dan een grote knecht

Veel mensen dromen van een eigen bedrijf omdat ze dan eindelijk dingen ‘op hun manier’ kunnen doen. Dat is een prima motivatie, laat maar zien dat je het beter kunt dan je baas. Maar pas op dat jouw eigenwijsheid ook niet een valkuil wordt; wees flexibel als de situatie er om vraagt. Misschien is je baas zo gek nog niet.    

Voor eigen rekening (en risico)

Mensen in loondienst weten iedere maand exact wat er op de bankrekening komt, ondernemers niet. Het kan mee- of tegenvallen wat je vangt. Gemiddeld verdienen ondernemers meer dan mensen in loondienst, maar daar moeten ze dan ook alles zelf voor doen: opleidingen, pensioen en sparen voor mindere tijden. Investeer dus extra verdiensten liever in je bedrijf dan in luxe.    

Zelf in de hand

een werkgever bepalen anderen je toekomst, bij je eigen bedrijf doe jij dat. Het grote voordeel is dat je je sterke punten kent en zo optimaal kunt gebruiken. Niemand hoeft je toestemming te geven om een andere koers te gaan varen. Zie je ergens een gat in de markt? Dan kun je daar in springen. Wees je wel bewust van je keuzes en toets ze bij anderen.    

Sneller en flexibeler

Grote organisaties zijn log en kunnen maar moeilijk bijsturen. Meerdere bazen moeten hun zegen geven aan een nieuw project en dat kost tijd. Een kleine zelfstandige of een jong bedrijf kan dat vaak sneller. Zo kun je direct inspelen op nieuwe trends en mogelijkheden. Laat tegelijkertijd niet de waan van de dag je strategie bepalen.    

Iets opbouwen voor later

Een eigen onderneming kan op den duur een waarde gaan vertegenwoordigen. Een waarde die je kunt verzilveren door je bedrijf te verkopen. Óf dat gebeurt, is voor een groot deel afhankelijk van jou en het type bedrijf. Weet je een merk op te bouwen? Heb je een bedrijf dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt? Dan kan het je pensioen worden.    

Op naar meer balans

Iedere dag in de file? Dat bepaal je als ondernemer zelf. Je kunt in de schuur beginnen, of ergens anders in je woonplaats. Je kunt ook buiten de spits afspraken plannen. Als ondernemer beheer je je eigen agenda. Hoera, maar weet wel dat werk en privé op die manier ook makkelijk in elkaar overlopen. Ondernemen stopt niet om vijf uur. En een ondernemer is vaak zelf zijn meest veeleisende baas.    

Yes, we canOndernemen vraagt moed. Je neemt een stap die de meeste mensen te onzeker vinden en dus nooit zullen nemen. Ondernemen is de ultieme vrijheid, het kiezen van je eigen pad, met je eigen strategie en je eigen doelen. Niet iedere ondernemer wordt de volgende Donald Trump, maar elke ondernemer is wel een held.