Brazilië biedt ondernemers volop kansen

Ondernemen in Brazilië vraagt om uithoudingsvermogen

14 augustus 2017

Brazilië is een van de snelst groeiende economiën van de wereld. En de komende jaren staat er veel op stapel: het WK Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016. De olieindustrie is booming en Brazilië investeert tot 2018 fors in de infrastructuur. Dat biedt kansen, maar zaken doen in Brazilië vergt wel het uiterste van jou als ondernemer.

Het afgelopen decennium groeide de Braziliaanse economie gemiddeld met 4 procent. Na een kleine dip, sinds 2011 nam de groei af tot 2 procent, zal de expansie weer uitkomen op 4 procent en hoger, zo verwacht het IMF.

Waarom zaken doen in Brazilië?

Ondernemen in Brazilië, het land van samba, carnaval, strand en voetbal klinkt aantrekkelijk. Met de bovengenoemde groeicijfers en een bevolking van bijna 200 miljoen mensen wordt dat meteen duidelijk. Bovendien bevindt het land zich in een historische periode van infrastructurele werken en staan er miljardenprojecten op stapel. Veel investeringen hangen samen met het WK Voetbal en de Olympische Spelen. Tot 2018 wordt er voor 50 miljard geinvesteerd in de infrastructuur. Vliegvelden en havens worden geprivatiseerd. En de olieindustrie staat aan de vooravond van een explosieve groei: voor de kust zijn gigantische olievelden gevonden wat Brazilië tot een van de belangrijkste olieproducerende landen zal maken. Over het algemeen is er een schreeuwende behoefte aan innovatieve technologische oplossingen en producten. 

Gesloten marktDe Nederlandse export steeg in 2010 met bijna 700 miljoen euro tot 1,8 miljoen euro. Indrukwekkende cijfers, maar let op: dat is slechts een half procent van de totale Nederlandse export. De andere kant op is de stroom groter: in 2010 importeerde Nederland voor 4,4 miljard euro uit Brazilië.

Die importcijfers zijn illustratief voor de Braziliaanse markt. Slechts 14 procent van Brazilië’s BNP is gerelateerd aan buitenlandse handel. Dat geeft aan hoe gesloten de markt is.

Belastingen

Voor wie wil exporteren naar Brazilië moet rekening houden met flinke importheffingen. Exporteren heeft alleen zin als je je kunt onderscheiden. Als je moet concurreren op prijs is exporteren gewoon af te raden. Ook heb je te maken met een ingewikkeld binnenlands stelsel van heffingen. Zo zijn er belastingen op het verkeer van goederen van de ene deelstaat naar de andere.

Ter illustratie: een iPad2 kost in São Paulo 655 dollar, in de VS betaalt de consument 655 dollar. Dat maakt meteen duidelijk dat Brazilië ook geen goedkoop land is. Denk daar aan als je kantoorruimte zoekt in de belangrijkste steden São Paulo en Rio de janeiro. Het loont om in andere steden je vestiging te kiezen.

Wil je toch exporteren, zorg er dan ervoor dat je een vestiging opzet in Brazilië, zo ontkom je aan de forse importheffingen. Let op: de vertegenwoordiger van je bedrijf moet in Brazilië wonen. En bij het opzetten van een firma loop je zeker aan tegen de Brazilaanse bureaucratie.

HandelspartnerEen betrouwbare handelspartner is een must voor succes. Deze helpt je op het gebied van je distributie en sales, maar ook op juridisch en financieel gebied. Een partner kent Brazilië, spreekt de taal, kent de wetgeving en heeft het netwerk om de invloed van de bureacratie op jouw bedrijf klein te houden. De succesvolle Nederlandse bedrijven zijn bijna altijd joint ventures met een plaatselijke partner. Zo blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel.

Missie

Een goede voorbereiding op jouw business in Brazilië is pure noodzaak. Om het land te leren kennen kun je bijvoorbeeld  deelnemen aan een handelsmissie. Lees meer over ondersteuning die de Nederlandse overheid jou te bieden heeft in het whitepaper ‘Het diplomatieke postennetwerk voor ondernemers’. Je kunt er ook zelf heen en er zijn veel organisaties, ook in Nederland, die jou op weg willen helpen.  Dan wordt je duidelijk dat ondernemen geweldige kansen én uitdagingen biedt. En ja, ondernemen in Brazilië vraagt om uithoudingsvermogen dus je moet er wel lol in hebben.

Lees ook tien basisprincipes voor Succesvol handelen met Brazilië.