Nederlandse economie groeit

Spanning op arbeidsmarkt

15 december 2009

De economie is bijna tweemaal zo sterk gegroeid als vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. De groei bedraagt nu drie procent. Ook de werkgelegenheid stijgt.

De groei van het bruto binnenlands product is 2,9 procent. De bedrijfsinvesteringen trokken in 2006 met ruim zes procent aan ten opzichte van een jaar eerder. Er werd vooral meer geïnvesteerd in machines, maar ook in bedrijfsauto's, computers, woningen en infrastructuur. Tevens is de productie in de meeste bedrijfstakken gestegen. Volgens de cijfers van het CBS geldt het vooral voor de commerciële dienstverleners, zoals de uitzendbranche, de groothandel, de architecten- en ingenieursbureaus en het bankwezen. Ook in de bouw is de productie gestegen.

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid stijgt steeds sneller. In het vierde kwartaal van 2006 waren er al 149 duizend banen meer dan in het vierde kwartaal van 2005. Daardoor hebben werknemers weer meer mogelijkheden in het kiezen van een baan. Dit kan volgens Nu.nl tot een overspannen markt leiden, zoals in de hoogconjuctuur eind jaren negentig het geval was.

Vaste contracten

Bijna vier op de vijf voltijdwerkers hebben een vast arbeidscontract. Dit cijfer is voor het eerst in vier jaar licht gegroeid. Ook het aantal flexwerkers met een voltijdbaan groeide fors met twaalf procent.

Zie de bijlage voor het persbericht van het CBS, met aanvullende cijfers.

Auteur

Thomas Rensen