Duitsland meest innovatieve land van Europa

Nederland staat niet in top-5

16 april 2013

Met een percentage van 57 procent, staat Nederland niet in de top-5 met meest innovatieve landen van Europa. Wel scoren we beter dan het Europese gemiddelde van 53 procent. Tip: ga samenwerken met bijvoorbeeld Duitsland.

Dit heeft het Europese statistiekbureau Eurostat berekend in de periode 2008 - 2010. Van alle 27 Europese lidstaten was Duitsland het meest innovatief. Daar was maar liefst 79 procent van de ondernemingen bezig met innovatie. Daarna volgen Luxemburg (68 procent), België (61 procent) en Portugal, Zweden en Ierland (allen 60 procent).

Landen waar gemiddeld er weinig wordt gedaan aan innovatie zijn Bulgarije (27 procent) en Polen (28 procent). 

Innoveren kan je niet alleen

De meeste bedrijven binnen de EU werken voor innovatie samen met een ander bedrijf, instituut of universiteit. Cyprus, Slovenië en Oostenrijk werken vooral samen met andere landen uit de EU. Finland, Zweden en Luxemburg concentreren zich relatief meer op de Verenigde Staten en India. 

Internationale concurrentiepositie

Dat Nederland relatief slecht scoort, is jammer. Want innovatieve bedrijven zijn goed voor de internationale concurrentiepositie van ons land. De Nederlandse overheid heeft daarom verschillende regelingen voor Nederlandse ondernemers, om innovatie te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan de WBSO, RDA en Innovatiebox. Nog een tip: zoek de samenwerking met bedrijven in het buitenland, zoals Duitsland

Bron: Eurostat, Rijksoverheid