Recordaantal faillissementen in eerste helft 2013

VNO-NCW en MKB-Nederland: nu geen lastenverzwaringen voor ondernemers

06 februari 2014

De lasten voor bedrijven en ondernemers mogen absoluut niet verder omhoog. Dat is de oproep van werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW, nu bekend is gemaakt dat in de eerste helft van 2013 een recordaantal bedrijven een faillissement heeft moeten aanvragen.

Whitepaper Ondernemen in de wijk

Free Record Shop, De Harense Smit en Schoenenreus: slechts enkele voorbeelden van bedrijven die in de eerste helft van 2013 failliet gingen. De bekende ketens staan niet alleen: in de eerste zes maanden van 2013 gingen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 4.983 bedrijven op de fles, een triest recordaantal en 14 procent meer dan in dezelfde periode in 2012.

Bijna 40 procent van de bedrijven die moest ophouden, zit in de bouw of handel. In de bouw zijn het vooral bedrijven die zich bezighouden met nieuwbouw en aanverwante bedrijven als schilders, loodgieters, glaszetters en projectontwikkelaars. In de handel zijn het veel kledingzaken, bouw- en doe-het-zelf-winkels en meubelzaken.

Geen belastingverhoging

Ondernemers hebben het zwaar, concludeert werkgeversvereniging VNO-NCW. De belangenvereniging roept het kabinet dan ook met klem op geen nieuwe lastenverzwaringen voor bedrijven in te stellen. Regeringspartijen VVD en PvdA onderhandelen momenteel over een nieuw pakket van 6 miljard euro aan bezuinigingen.

Ook MKB-Nederland is in actie gekomen. De vereniging voor het midden- en kleinbedrijf heeft alle gemeenten opgeroepen het tarief voor de onroerendezaakbelasting niet te verhogen. De Zeeuwse gemeente Kapelle heeft al gehoor gegeven aan de oproep.

Btw omlaag

Detailhandel Nederland bood minister Henk Kamp donderdag een actieplan aan om de winkeliers te ondersteunen. De branchevereniging stelt eveneens voor ozb- en parkeertarieven te bevriezen en wil de btw verlagen naar het oude niveau van 19 procent. Daar ziet Kamp geen ruimte voor, liet hij meteen weten. Wel wil hij nieuwe belastingverhogingen proberen te voorkomen.

Auteur

Marlou Visser