Faillissementen en leegstand in detailhandel kosten ondernemers de kop

Met welke problemen kampt de detailhandel?

16 juli 2013

De inkomsten van ondernemers uit de detailhandel lopen terug. Ook worden de winkeliers geplaagd door leegstand en faillissementen om hen heen. Wat speelt in de detailhandel en vooral: wat zijn de oplossingen?

Whitepaper Ondernemen in de wijk

6,5 procent van de 220.000 winkels in ons land staat leeg, blijkt uit ramingen van marktonderzoeker Locatus. Deze leegstand zal oplopen tot 9 à 10 procent: zo'n 7.000 extra leegstaande winkels, voorspelt Gert-Jan Slob van Locatus tegenover de NOS. Oorzaken liggen bij de economische crisis, de verkoop via internet, vergrijzing en bevolkingskrimp. 

Aanpak gemeente 

Het leegstandprobleem leeft erg bij ondernemers. 72 procent van hen vindt dat gemeentes zich moeten focussen op de aanpak van leegstand, bleek eerder uit onderzoek van Panteia in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De gemeente kan bijvoorbeeld het bestemmingsplan tijdelijk wijzigen en zo vraag en aanbod beter op elkaar laten aansluiten. Ook kan de gemeente winkelgebieden beter bereikbaar maken, slechte winkelpanden slopen en lagere grondprijzen rekenen.

Aanpak ondernemers

Ook jij kunt iets doen tegen de leegstand. Lid worden van een ondernemersvereniging in de buurt bijvoorbeeld, je winkelstraat veiliger maken door beveiligingscamera's en betere afspraken met de politie, je gebied aantrekkelijk maken door als straat/gebied evenementen te organiseren of gezamenlijke kosten (voor schoonmaak bijvoorbeeld) delen. Zo houd je je gebied aantrekkelijk en betaalbaar voor jezelf en collega-ondernemers. 

Faillissementen

Een ander probleem dat momenteel speelt in de detailhandel: een recordaantal faillissementen. In de eerste zes maanden van het jaar gingen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 4.983 bedrijven failliet: 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Bijna 40 procent hiervan zit in de bouw of de handel. In de handel zijn het vooral kledingzaken, bouwzaken, doe-het-zelf-winkels en meubelzaken die een faillissement hebben moeten aanvragen. 

Aanpak MKB-Nederland

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn in actie gekomen. VNO-NCW heeft het kabinet opgeroepen om geen nieuwe lastenverzwaringen voor bedrijven in te stellen; MKB-Nederland heeft gemeenten opgeroepen om het tarief voor de onroerendezakenbelasting niet te verhogen. Verder pleit Detailhandel Nederland voor bevriezing van de ozb- en parkeertarieven en voor verlaging van het btw-tarief naar het oude niveau. Dat laatste heeft minister Henk Kamp al afgeschoten. 

Auteur

Lenneke Arts