Hoe haal ik zoveel mogelijk uit mijn flexibele werknemers?

Hoe moet ik mijn flexwerkers behandelen?

30 november 2018

Ondernemers kiezen steeds vaker voor een flexibele schil met mensen. Dé manier om om te gaan met onzekerheid over de hoeveelheid werk in de volgende maand. Maar hoe moet je je flexwerkers behandelen, om zoveel mogelijk uit hen te halen?

Whitepaper Flexibele arbeidscontracten

Allereerst is het belangrijk om je flexwerkers op dezelfde manier te behandelen als je vaste medewerkers. Uit onderzoek van Kirkman Company en de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt namelijk dat er dan een sterkere binding ontstaat tussen je vaste en flexibele krachten. Én het zorgt voor een betere werkgevers-werknemers-relatie, waardoor de kans groter is dat een flexwerker op een later moment nog eens bij je terugkomt. Handig, want dan kun jij weer gebruikmaken van de kennis die je flexwerker in de tussentijd bij een ander bedrijf heeft opgedaan.

Een goede band met je flexwerker

Wil je werken aan de relatie met je flexibele medewerkers, zodat je flexibele schil je nog meer oplevert? Gebruik deze tips:

  • Geef je flexibele krachten dezelfde introductie als je vaste krachten. Een goede kennismaking met je bedrijf en de verschillende afdelingen zorgt dat een nieuwe medewerker soepel van start kan. Toch vergeten ondernemers deze introductie bij flexwerkers vaak, met als gevolg dat flexibele krachten zich minder onderdeel van je bedrijf voelen en ze (zeker in het begin) mindere prestaties leveren.

  • Houd van je flexwerkers net zo goed hun ontwikkeling in de gaten als van je vaste medewerkers. Waarom zou je alleen je vaste medewerkers beoordelen en vooruit helpen? Door je flexwerkers van feedback te voorzien, help je hen én je bedrijf verder.

  • In het verlengde van de vorige tip: geef ook aan flexwerkers de mogelijkheid een training te volgen. Je komt hen daarmee tegemoet, omdat flexwerkers over het algemeen erg gericht zijn op hun ontwikkeling: ze willen interessant blijven voor de markt. Bovendien laat je daarmee aan je werknemer zien dat je bereid bent te investeren in zijn ontwikkeling en in jullie relatie

Wat levert het op?

Door te investeren in flexwerkers, zorg je ervoor dat je een sterke flexibele schil om je vaste mensen heen hebt. Heel handig, want een flexibele schil helpt je inspelen op de wisselende hoeveelheid opdrachten die jij als ondernemer binnenkrijgt. Bovendien kun je daardoor steeds zoeken naar de beste persoon voor een opdracht, beschik je steeds over de nieuwste kennis en verklein je de risico's voor je bedrijf.

Uitzendkracht vinden?

Ben je enthousiast geworden en wil je een uitzendkracht in dienst nemen? Dan valt het nog niet mee om het juiste bureau te benaderen voor jouw perfecte nieuwe medewerker. Via Felixwerkt kun je een vacature uitzetten bij verschillende relevante uitzendbureaus tegelijk, waarna je meerdere opties krijgt. Zo vind je altijd de juiste persoon én kun je prijzen vergelijken van de verschillende uitzendbureaus.

Auteur

Lenneke Arts