Van Spaanse wijn importeren naar oplossing voor roamingprobleem

Ondernemer in beeld | Duizenden klanten in anderhalf jaar tijd

27 september 2013

Duizend particulieren die zijn product gebruiken en honderdveertig bedrijven met één tot veertig aansluitingen. Ondernemer John Boot mag zijn product MyPrivateHotspot' een succes noemen. Zijn doel? Het 'roamingprobleem' oplossen.

Naam: John Boot (61)

Bedrijfsnaam: Teletien BV

Product: MyPrivateHotspot 

Bedrijfsvorm: bv

Medewerkers: Alleen freelancers

Spaanse wijn voor weinig

Sinds anderhalf jaar is John Boot brein achter het product MyPrivateHotspot, een product waarmee vakantiegangers en zakenreizigers overal ter wereld kunnen internetten op plekken waar geen internet is en zo controle over hun internationale telefoonrekening hebben.

Nieuw in de ondernemerswereld is Boot niet. Zo heeft hij een tijd in Spanje gewoond, om Spaanse wijn naar Nederland te exporteren. "Voor weinig geld, lekkere Spaanse wijn. Dat heb je in Nederland niet. Een gat in de markt leek me, maar ik kwam erachter dat Nederlanders helemaal geen goedkope wijn wíllen. Dat heeft teveel het image van kwaliteitstekortkomingen." En zo heeft hij nog 'een paar andere dingen' gedaan tussen zijn baan in loondienst in de Chemie-sector en zijn huidige bedrijf.

Geen techneut

De overstap van wijn naar mobiel werken lijkt best een bijzondere, maar Boot ziet het anders. "Je hoeft geen techneut te zijn om een technisch bedrijf te hebben. Je hoeft toch ook niet te weten hoe een auto in elkaar zit om erin te kunnen rijden? Ik begrijp waar de schoen wringt en weet waar ik de hardware kan vinden om het probleem op te lossen."

Honderden euro's aan roaming

Met MyPrivateHotspot wil Boot 'het roamingprobleem' oplossen. "75 procent van de mensen zet roaming uit tijdens een reis naar het buitenland. 25 procent doet dat niet, omdat ze bereikbaar moeten zijn voor hun werk. Inmiddels heeft iedereen weleens te maken gehad met de gevolgen: een rekening van honderden euro's bij thuiskomst, omdat internetten in landen buiten Europa duizend keer duurder is dan in Nederland." Boot heeft bij een producent in China hardware aangeschaft die dit voorkomt. Je zet het apparaatje - "ter grootte van een stukje zeep" - aan en je hebt overal ter wereld internet op je smartphone en laptop.

Prijsafspraken

Om te zorgen dat zijn klanten daadwerkelijk overal goedkoop kunnen internetten, heeft Boot afspraken gemaakt met allerlei netwerken. "En doordat ik een grote hoeveelheid abonnees bij hen onderbreng, kan ik lage prijzen bedingen."

Toekomstperspectief

Zijn business is toekomsttechnisch gezien best tricky, beseft Boot. "In Europa is al een wet ingevoerd die de kosten voor roaming inperkt. Nog bied ik het goedkoper aan, maar het probleem is al minder groot. Eenzelfde soort regeling zou wereldwijd ook kunnen gaan gelden." De ontwikkelingen houdt hij nauwlettend in de gaten, maar hij verwacht dat het niet zo'n vaart zal lopen. "Dat zal nog zeker een jaar of vijf duren."

Auteur

Lenneke Arts