Het kerstpakket - de regels en de trends

Hoe zit het nou fiscaal rond het kerstpakket?
Geef jij jouw personeel dit jaar een kerstpakket? Er zijn een aantal fiscale regels waar je rekening mee moet houden. Ook hebben we de laatste trends voor het eindejaarscadeautje voor je op een rij gezet.
Je personeel écht motiveren?
Klik hier
Download het whitepaper
Lees verder
Als werkgever kun je dit jaar het beste een traditioneel kerstpakket schenken. Uit het kerstpakketten onderzoek van De Zaak bleek namelijk dat 32 procent van de werknemers het liefst een traditioneel pakket zou ontvangen. En 41 procent verwacht dit ook te krijgen. 
 

Belasting

Een kerstpakket valt onder loon in natura. Je mag geen contant geld aan je werknemers geven, wel een cadeaubon. Dit jaar en volgend jaar mag je kiezen of je het pakket onder het eindheffingsloon of onder de werkkostenregeling laat vallen.
 
  • Eindheffingsloon: je mag elk jaar maximaal 70 euro per werknemer uittrekken voor extraatjes zoals het kerstpakket of een verjaardagscadeau. Hierover betaal je een heffing van 20 procent. Als je in één jaar cadeaus geeft met een waarde tussen 70 en 136 euro betaal je 45 procent, als het meer kost wordt de heffing 75 procent.
  • Werkkostenregeling: deze regeling is sinds 1 januari 2015 verplicht voor iedereen. Volgens deze regeling mag je maximaal 1,5 procent van de loonsom gebruiken voor extraatjes als een kerstpakket, fietsplan, bedrijfsfitness of personeelsuitje. Je betaalt daar geen belasting over. Kom je boven de 1,5 procent uit, dan betaal je een heffing van 80 procent.
 
De werknemer hoeft geen inkomstenbelasting te betalen over zijn geschenken, tenzij de waarde van alle extraatjes in een kalenderjaar boven de 227 euro uitkomt.
 

Heel veel eten

Wat moet je geven? "Pakketten met veel inhoud en dan vooral veel voedsel doen het erg goed", zegt Bart Poierrié van kerstpakketten.nl. "Een pakket van 45 euro met 45 producten, bijvoorbeeld. Werkgevers willen echt waar voor hun geld. Luxe producten doen het iets minder goed."
 
Die trend ziet ook Luke Coolen van KerstpakkettenTip. "De traditionele pakketten met veel etenswaren erin zijn onverminderd populair. Sushi en tapas doen het heel goed bij ons. Ook pakketten met reisartikelen zoals trolleys en reistassen worden veel besteld."

Geef ik mijn personeel een kerstpakket?

Eindejaarsbonus of kerstpakket?
Waar het vroeger de gewoonte was om medewerkers een eindejaarsbonus te geven in december, laten steeds meer ondernemers die bonus voor wat het is. Het...

Hoe maak ik mijn Nieuwjaarsborrel tot een succes?

Tips voor een geslaagde borrel
Het is weer borreltijd! Maak de Nieuwjaarsborrel dit jaar onvergetelijk met deze verzamelde tips. Open het nieuwe jaar positief.

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten